Počasí dnes9 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za vraždu syna si matka odpyká 15 let ve vězení. Novorozeně našli zdravotníci v babyboxu, druhý den zemřelo

Za vraždu svého novorozeného syna si pětatřicetiletá žena odpyká 15 let ve vězení. Rozhodl o tom dnes odvolací senát, který o dva roky snížil trest uložený matce prvoinstančním soudem. Žena vinu odmítala. Přiznala jen, že syna nechtěla a těhotenství tajila, Chlapce našli s devastujícími poraněními hlavy v plzeňském babyboxu v létě 2017, následující den v nemocnici zemřel.

„Trestní řízení trvá delší dobu," prohlásil předseda odvolacího senátu pražského vrchního soudu Michal Hodoušek. Soud tak podle něj upravil trest tak, aby byl na samé spodní hranici trestní sazby. Zároveň se však podle něj ženina vina u soudu jednoznačně prokázala. Znalci uvedli, že zranění dítěte nemohla být způsobena pouze při porodu ani se nestala později po odložení do babyboxu. „Zbývá jediná osoba, která měla možnost takto jednat," uvedl soudce.

Ženu soud poslal už v roce 2018 do vězení na 17 let, verdikt potvrdil i vrchní soud. Nejvyšší soud (NS) ale rozsudky zrušil a věc vrátil do Plzně. Výhrady měl mimo jiné k výslechu zpracovatele posudku z gynekologie. Protože ale jeho autor už není soudním znalcem, musel krajský soud loni jednání odročit a zadal vypracování nového posudku jinému soudnímu znalci. Po rozsáhlém dokazování ponechal ženě výši trestu stejnou.

Žena u soudu přiznala, že dítě nechtěla a těhotenství tajila. Tvrdí ale, že hned po rychlém porodu doma v koupelně dítě neomyla ani neošetřila a řekla své matce, ať ho odveze do babyboxu. Obhajoba tvrdila, že není jasné, kdy těžká zranění vznikla, a naznačila, že to mohlo být až poté, co bylo dítě umístěno v babyboxu, například až ve fakultní nemocnici. To ale kategoricky odmítli neonatologové z nemocnice a následně i soudní znalci.

Matka dítě schovala do starého povlečení

Žena podle obžaloby i předchozích odsuzujících verdiktů v červenci 2017 časně ráno sama porodila v koupelně živého, donošeného chlapce, kterého chtěla usmrtit a způsobila mu hrubým násilím zranění hlavy. Žena, která má už 12letého syna, už dříve uvedla, že ji porod překvapil. Počítala s tím, že bude rodit až za dva tři týdny.

Její matka, která pečuje o ženina syna, vypověděla, že kritický den ráno šla na záchod. V koupelně našla dceru, jak si otírá nohy od krve. Pod umyvadlem ve starém povlečení určeném pro psa leželo dítě. „Byla jsem vyděšená. Ptala jsem se, co mám dělat, ona mi řekla, ať to odvezu do babyboxu," popsala babička novorozence. Dítě zabalila do županu a nesla do auta. Dcera se neotočila, ani prý nevěděla, zda porodila chlapce, nebo dívku. Žena podle spisu nečekala dítě se svým tehdejším přítelem, ale s jiným mužem. Z babyboxu novorozeně záchranná služba převezla do fakultní nemocnice, kde chlapeček po 36 hodinách zemřel na krvácení a otok mozku.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky soud, vražda novorozence, Babybox, Krajský soud v Plzni, odvolací soud, věznice, nemocnice, porod, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za vraždu syna si matka odpyká 15 let ve vězení. Novorozeně našli zdravotníci v babyboxu, druhý den zemřelo  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.