Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vláda má projednat rozvojovou zónu Líně, kde by mohla vzniknout továrna na výrobu baterií do elektroaut

Vláda má ve středu projednat výstavbu strategického podnikatelského parku Plzeň-Líně (SPP) na 400hektarovém záložním armádním letišti poblíž dálnice D5. Kabinet to pojímá jako státní rozvojovou zónu a pokud ji určí jako prioritní, tak se na ní může začít pracovat. Novináře o tom dnes informoval hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti). Bod je v programu schůze.

V Líních by mohla vzniknout továrna na výrobu baterií do elektroaut, takzvaná gigafactory. Největší zájem má německá automobilka Volkswagen (VW), která by podle kraje investovala až 120 miliard korun a zaměstnala až 4500 lidí. Stát by podle návrhu usnesení vložil do přípravy území devět miliard, demolice budov na letišti mají začít ještě letos. Park by měl být připravený pro strategického investora do roku 2027.

VW, který se rozhoduje mezi Českou republikou, Maďarskem a Polskem, si podle Špotáka nakonec plzeňskou zónu vybrat nemusí. „Ale celé vládní usnesení je koncipované tak, že by tam měla vzniknout strategická veřejná průmyslová zóna. A pokud bude mít Volkswagen zájem, tak by se mohl stát jedním z investorů," uvedl. VW by měla schvalovat konkrétní lokalitu po prázdninách. „Ale teď nevíme, jestli se proces třeba o pár měsíců neprotáhne, protože došlo k výměně šéfa Volkswagenu. Ale pokud chtějí stihnout termíny, které predikovali, tak by mělo padnout rozhodnutí do konce roku," dodal hejtman.

Plzeňský kraj by se měl stát majitelem pozemků zóny, které by na něj převedlo ministerstvo obrany. Kraj by měl být koordinátorem a zřizovatelem parku. Jeho vedoucí odborů už několik měsíců jednají se zástupci ministerstev i agentury CzechInvest.

Obce v okolí Plzně, kde by mohla vzniknout továrna VW na baterie, se projektu obávají

Obce sousedící s letištěm v Líních u Plzně, kde by mohla vzniknout továrna německé automobilky Volkswagen (VW) na výrobu baterií do elektroaut až za 120 miliard korun, se tohoto projektu obávají. Přiznávají ale, že zatím mají málo informací....

Dokumentem vláda schválí kromě investic do přípravy parku z dotačního programu Smart Parks for the Future a ustavení koordinátora i vytvoření pracovní skupiny ministerstev průmyslu, obrany, financí a dopravy, Plzeňského kraje a okolních obcí. Na přípravě zóny se mají podílet ministerstva průmyslu, životního prostředí, dopravy a dalších. „V usnesení je rozepsané, jaké konkrétní věci by měly být podpořeny z jakých dotačních programů," řekl hejtman. Hned poté, co materiál schválí vláda, by se měly začít řešit převody majetků, studie a další.

Líně jsou deset kilometrů od Plzně. „Lokalita je neefektivně využitým brownfieldem o optimální velikosti, převážně ve státním vlastnictví, s dobrou dostupností na železniční a dálniční síť. Na pozemcích je letiště mezinárodní neveřejné a vnitrostátní veřejné," uvádí návrh usnesení vlády. Větší část pozemků vlastní ministerstvo obrany, ostatní Plzeň, Dobřany, Nová Ves, Zbůch a Líně. Areál využívala do roku 2013 společnost PlaneStation. „Přestože MO (ministerstvo obrany) nájemní smlouvu vypovědělo v roce 2013, PlaneStation areál neopustila a nadále ho neoprávněně využívá. Od roku 2013 proto probíhá soudní spor mezi MO jako pronajímatelem a firmou PlaneStation jako nájemcem," uvádí materiál.

Příprava zahrnuje i demolice objektů

Příprava lokality počítá s demolicí letištní infrastruktury a přípravou zóny o rozloze až 391 hektarů. Náklady na infrastrukturu včetně přípravy podnikatelského parku odhadují autoři materiálu na devět miliard. V roce 2023 má jít ze státní kasy miliarda a o rok později 1,5 miliardy korun.

Stát předběžně počítá s tím, že z prodeje zastavitelných ploch investorům získá až 11,5 miliardy. Projekt typu gigafactory by státu, krajům a obcím vynesl odhadem v letech 2024 až 2033 na daních a odvodech přes 71 miliard korun. „Se započtením multiplikačních efektů by související ekosystém přinesl navíc 285 miliardy Kč k nominálnímu hrubému domácímu produktu," uvádí návrh.

Stát nechce, aby projekt měl soukromý developer, protože by se zbavil vlivu na rozvoj strategické lokality. „V případě realizace investice projevila zájem o lokalizaci řada technologických investic typu gigafactory - vytvoření bateriového řetězce. Nicméně lokalitu lze následně nabídnout jakýmkoli investicím, které budou považovány za vhodné pro umístění do ČR či pro expanzi českých firem etablovaných na českém trhu," uvádí návrh.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Volkswagen, automobilka, průmysl, Plzeňský kraj, letiště Líně, elektroautomobil, pracovní místa, hejtman Rudolf Špoták, letiště, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, investice, Ministerstvo obrany České republiky, demolice, Česko, Ministerstvo průmyslu a

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda má projednat rozvojovou zónu Líně, kde by mohla vzniknout továrna na výrobu baterií do elektroaut  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.