Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vedoucí letního tábora, kde se při chemickém pokusu popálily tři děti, odešly od soudu s podmínkou

Dvě vedoucí příměstského tábora, na kterém se v srpnu 2019 při chemickém pokusu popálily tři děti, dnes rokycanský okresní soud potrestal podmíněnými tresty a několikaletými zákazy pořádání táborů. Nejvážněji byla zasažena tehdy šestiletá dívka, kterou oheň popálil na 43 procentech těla a ponese si doživotní následky. Jejím rodičům soud přiznal odškodné. Obžalovaným vedoucím, které se dnešního jednání soudu opět neúčastnily, hrozilo za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti až čtyřleté vězení. Podle soudce nedomyslely důsledky a jednaly lehkovážně. Rozsudek není pravomocný.

V srpnu 2019 dělaly vedoucí na závěr tábora s 23 dětmi rozdělenými do skupinek chemický pokus zvaný faraonův had. Při pokusu se smíchá cukr se sodou, směs se vsype do popela, polije lihem a zapálí. Při hoření se formuje tělo pěnového hada. Při pokusu ale vzplál líh a popálil tři děti. Kromě vážně popálené dívky šlo ještě o osmiletého chlapce a stejně staré děvče, které oheň zasáhl na dvou a pěti procentech těla. Jedna z vedoucích dříve vypověděla, že se neštěstí stalo při druhém kole pokusu. Napoprvé se uspokojivě nepovedl, ženy se proto rozhodly ho zopakovat. Vedoucí si neumí vysvětlit, jak se neštěstí mohlo stát.

Ženě, která při pokusu lila líh a byla také vedoucí tábora, vyměřil soud trest dva roky se zkušební lhůtou na 3,5 roku a tříletý zákaz pořádání příměstských táborů. Druhá žena, která byla na táboře jako lektorka a kontrolovala, zda směs po předchozím pokusu vystydla, dostala trest 18 měsíců s dvouletou zkušební lhůtou a dvouletý zákaz pořádání příměstských táborů.

Rodiče dostanou odškodné

Rodičům nejvíce popálené dívky přiznal soud odškodné téměř 2,7 milionu korun, zdravotní pojišťovně 1,4 milionu, s částí dalších nároků odkázal žadatele na občanské řízení. „Jsme moc rádi, že se to po tak dlouhé době konečně o kousíček posunulo a budeme doufat, že mají paní obviněné kousíček svědomí," řekla po vynesení rozsudku matka holčičky. Peníze její dcera potřebuje, aby se mohla léčit a hojit a pokud možno se vrátit k co nejnormálnějšímu životu, dodala. Řadu výkonů, rehabilitací, léčiv či pomůcek pojišťovny nehradí.

Znalec z Technického ústavu požární ochrany u soudu řekl, že bylo chybou pokus opakovat. Když vedoucí napodruhé lila do směsi líh z lahve, v nakloněné nádobě se vznítily nahromaděné výpary, nastalo explozivní hoření a zvýšil se tlak, až hořící líh vystříkl hrdlem lahve ven a zasáhl děti. Podle znalce mohl vystříknout až téměř dva metry daleko. Vedoucí u soudu tvrdila, že nový líh do směsi vlila až po dohoření prvního pokusu a že děti stály daleko. Podle znalce ale mohl stále hořet zbytek lihu plamenem, který nebyl ve slunečném letním počasí vidět, nebo mohl být zbytek směsi po předchozím pokusu stále ještě příliš teplý a schopný zapříčinit vznícení vysoce hořlavého lihu. Kamerový záznam ukázal, že děti byly při pokusu v jeho bezprostřední blízkosti.

Soudce konstatoval, že obžalované zcela jednoznačně nedomyslely důsledky, jednaly lehkovážně a nebezpečně, měly být opatrnější. Obhájci namítali, že pro provádění pokusu není stanovená žádná norma ani závazný postup a že obě vedoucí vyvinuly dostatečnou míru obezřetnosti. Vznícení a explozi par v lahvi podle obhájců nešlo předvídat. Požadovali proto zproštění obžaloby. Soud ale vyhověl návrhu státní zástupkyně, pouze ho zmírnil v rozsahu zákazu činnosti.

Strašlivá nehoda změnila život celé rodině Natálky

Matka a otec nejvíce popálené dívky u soudu popsali, jak se během okamžiku celé rodině změnil život. O popálení dcery Natálky na táboře matku informovala telefonicky jedna z vedoucích. „Čekala jsem, že bude mít malou popáleninu na ruce, ale když jsem přijela, byl na místě i vrtulník, k dceři mě nepustili a řekli mi, že je v umělém spánku a na plicní ventilaci,“ vypověděla před soudem Šárka Černá, matka z malé obce nedaleko Rokycan. Dítě bylo v ohrožení života a lékaři rodiče připravovali i na možnost, že nepřežije, řekl otec dívky.

Lékařům se těžce popálenou holčičku podařilo. Od té doby absolvovala autotransplantaci kůže na 26 procentech těla a celkem 14 operací a převazů v celkové anestezii. Učila se znovu chodit, další zákroky ji ještě čekají a dlouhá popáleninová léčba pokračuje. V nemocnici pobývala Natálka od 23. srpna 2019 až do 20. listopadu 2019. Od té doby je v domácím léčení. Zákroky se od té doby dějí už ambulantně. Včetně laserových zákroků, které se ale provádějí v celkové anestezii na soukromé klinice. I teď, skoro tři roky po neštěstí, musí každou zimu absolvovat zákrok na operačním laseru, protože zatímco její tělo roste, zasažená kůže neroste a musí se naříznout nebo laserem rozrušit, aby se zvětšila. Tyto zákroky bude muset absolvovat, dokud její tělo poroste. Až přestane růst, bude následovat několik plastických operací.

Trpí nejen tělo ale i duše

„Má za sebou už 25 narkóz, stále má psychické potíže a emoční výkyvy, bere antidepresiva a léky na spaní. Do školy chodí, když není nemocná. Za tento školní rok zameškala 450 hodin," popsala matka. Psychické potíže dolehly i na její dva mladší sourozence.

Rozsah jejích zranění je strašlivý, holčička je zmrzačená od kolenou po hlavu. Netknutá má vlastně jen lýtka. Ze zad, zadečku a zadní strany stehen jí byly odebrány kožní štěpy. I tyto odběrové plochy jsou obrovské a zjizvené. Dále má Natálka špatnou hybnost pravé ručičky, jemná motorika na tom není také dobře. Kvůli hluboké popálenině na bříšku a uvolnění svalstva se Natálce kroutí nožičky, přišla o mnoho svalstva a tkáně. Čeká ji celoživotní rehabilitace a celoživotní péči o jizvy. Pokud laserová terapie nezabere, tak hrozí nářezy, protože s ní ty jizvy nerostou. Má transplantovanou část obličeje a jizvy jí mohou začít deformovat obličej.

Maminka šije Natálce speciální oblečení, ve kterém se nepotí a které chladí, jedná se o materiály, ve kterých lze přečkat i letní horka, ale také jsou neuvěřitelně drahé. „Je oblečená v roláku od krku až po prsty. Nesmí se dostat na slunce. Přišla také o vlásky, má místo, kde ji nikdy ani neporostou. Přišla o kus ucha, které ji dodělávali. Uhořel jí lalůček, náušničky jsme nastřelovali znovu. Měla popálené plochy i na hlavičce. Kůže z vlasové části hlavy, byla transplantována na obličeji. Je to šílené a bohužel realita,“ popsala loni pro náš web zranění své dcery maminka Šárka Černá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš, Šárka Černá

Štítky popálená Natálka, chemický pokus, příměstský tábor, boj o život, plastická operace, transplantace, léčba, soud, obžaloba, ublížení na zdraví, nedbalost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedoucí letního tábora, kde se při chemickém pokusu popálily tři děti, odešly od soudu s podmínkou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.