Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoo se potýká s nevychovanými návštěvníky, čmárají po cedulích, vytrhávají květiny a ničí exponáty

Plzeňská zoologická zahrada je jednou nejstarších v zemi a ročně jí navštíví statisíce návštěvníků. Bohužel se mezi nimi najde i pár jedinců, kteří se neumí chovat. Každým rokem musí zahradníci řešit poškozené záhony a truhláři zase poničené stoly u občerstvení. Letos se vandalové vrhli na zbrusu novou expozici Strašidelné sklepení, kde poškodili několik exponátů.

FOTO: Zoologická zahrada po 20 letech přebudovala výběh pro lvy berberské, mají více prostoru

Hned za hlavním vchodem do plzeňské zoo se rozprostírá kompletně přebudovaný výběh pro lvy berberské, který dnes zoologická zahrada slavnostně představila veřejnosti. Lvi budou mít k dispozici větší venkovní plochu s pahorky a stromy...

Přes 130 pracovníků zoo jako jsou ošetřovatelé, zahradníci, údržbáři či truhláři se starají nejen o komfort chovaných zvířat, ale také o to, aby se návštěvníkům v zoo líbilo. Někteří si ovšem vůbec neuvědomují, kolik práce a úsilí vše stojí. Jen tak pro legraci vezmou do ruky fix nebo aspoň něco utrhnou či poškrábou. Tento problém není jen otázkou letošního léta. V plzeňské zoo, která je jako jediná v ČR propojena s botanickou zahradou, tento nešvar řeší každoročně.  

Pandemie koronaviru loni zoo pro první čtvrtletí uzavřela. Po rozvolnění pravidel si tam našlo cestu 477 tisíc návštěvníků, což bylo pro zahradu velmi potěšující číslo. Absolutní rekord si zoo připsala v roce 2019, kdy ji navštívilo půl milionu lidí.

„Opět se setkáváme s ničením záhonů, vytrháváním květin a psaní po stolech u občerstvení. Novinkou je ničení expozice Strašidelné sklepení. Zde byla nedávno zničena postava babky kořenářky. Vydloubané oči, zničená ústa a ukradené brýle. Škoda přesahuje 5 000 korun.  Někdy si říkám, zda vůbec návštěvníci vnímají, co všechno vlastně musí pracovníci zoo udělat, aby to tu vypadalo tak báječně, jak to tu vypadá,“ posteskla si Kateřina Misíková, která se stará o propagaci zahrady a zároveň pořizuje úchvatné snímky chovaných zvířat.

Zároveň podotkla, že si při vstupu u zoo mohou návštěvníci prostudovat návštěvní řád. Vše je ale také o zdravém rozumu a uvědomění si, že květiny se netrhají, po tabulích se nečmárá a není ani třeba bušit do skla, aby zvíře vykouklo. V minulosti se v zahradě setkávali i s tím, že rodiče nechali své děti čurat do záhonků místo toho, aby využili toalety, které najdete v zoo hned na 10 místech.

Plzeňská zoo se pochlubila novými sběratelskými bankovkami, zobrazují úspěšné odchovy i erbovní plameňáky

Čtyři tuzemské zoologické zahrady nabídnou svým návštěvníkům nové suvenýry v podobě bankovek, jejichž podoba vzešla z mezinárodní designérské soutěže. Bankovky z Plzně zobrazují krajtu zelenou nebo lva berberského, což jsou druhy, kterým se v...

 

Přírodní areál zoologické zahrady zahrnuje úctyhodnou plochu 21 hektarů. Zahrada podle loňské výroční zprávy chová 7 044 zvířat 1172 různých druhů, poddruhů a plemen. Plzeňská zoologická zahrada je druhou nejstarší v Česku. Vznikla 2. září 1926 na původní lokalitě v Doudlevcích. Založena byla díky spolku přátel přírody, akvaristů a teraristů Iris, který se rozhodl najmout si na vojenské plovárně v Plzni v Doudlevcích skleník a zřídit z něho pěstírnu rybek a jeho okolí proměnit v zoologickou zahradu. O historii zahrady jsme psali i ZDE.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky ZOO Plzeň, nevychovaní návštěvníci, vandalové, zoologická zahrada, ničení expozic, exponát, zahrada, květiny, pandemie covidu-19, Doudlevce, Česko, stůl, zahradník, truhlář, záhon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo se potýká s nevychovanými návštěvníky, čmárají po cedulích, vytrhávají květiny a ničí exponáty  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.