Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hasiči bojovali s obtížným terénem při požáru lesa i s plameny přímo pod dráty vysokého napětí

, aktualizováno 19. července 2022, 18:55

Velmi náročný zásah mají za sebou hasiči, kteří vyjížděli včera večer k požáru lesa nedaleko obce Úherce na severním Plzeňsku. S plameny v těžko obtížném terénu bojovali celou noc. Ani dnes si však neodpočinuli. Museli se totiž potýkat s požárem louky na Tachovsku, kde spadl jeden z drátů vysokého napětí na suchou trávu.

Včera krátce po deváté hodině večerní obdrželi hasiči zprávu, že se z lesa na severním Plzeňsku valí kouř. Hasičům cestu k požáru komplikoval těžko přístupný terén. „Proto byli nuceni na místo vyslat osoby pěšky, než se podaří technice dostat na místo. Na místě se hasiči snažili požár lokalizovat prostředky, které měli s sebou. Požár byl o rozloze 50x50 metrů. Po příjezdu techniky na místo byly nasazeny tři proudy,“ popsal zásah mluvčí krajských hasičů Michal Holeček.

Na místo přijeli také dronaři ze Správy informačních technologií města Plzeň, kteří z výšky s pomocí termokamery monitorovali terén a hasičům dávali přesné informace, kudy se oheň šíří. „Před půlnocí byl požár lokalizován a před jednou hodinou v noci zlikvidován. Místo jsme dostatečně proliti vodou,“ dodal Holeček.

Hořelo přímo pod vedením vysokého napětí

Momentální horka a sucho hasiče velmi zaměstnává a počet požárů v přírodě narůstá. Jedním z dalších byl ten dnešní u obce Staré Sedliště na Tachovsku, konkrétně hořelo na louce mezi Mělkým rybníkem a Novým rybníkem. „Požár byl přímo pod vedením vysokého napětí a bylo zjištěno, že jeden z drátů je spadlý,“ upřesnil mluvčí.

Požár sežehl částečně posekané pole na jižním Plzeňsku

Hasiči museli počkat, dokud na místo nedorazí pracovník elektráren a nevypne proud. Až poté mohli začít pracovat. Během dneška absolvovali hasiči také výjezd k poli u obce Březí na jižním Plzeňsku. Plameny zasáhly částečně posekané pole na ploše zhruba 500 x 500 metrů. „Požár se šířil do lesa, kde se ho povedlo zastavit a les zůstal uchráněn. Požárem byl také zasažen kombajn, který zde setkal obilí," informoval Holeček. V souvislosti s tímto i dalšími případy hasiči připomínají, že je stále v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před rizikem vzniku požárů.

Hasiči informují:

V případě, že ČHMÚ zveřejní v rámci systému integrované výstražné služby výstrahu na NEBEZPEČÍ POŽÁRŮ, nastává období nepříznivých klimatických podmínek, kdy jsou na základě nařízení Plzeňského kraje č. 5/2016, zakázány tyto činnosti:

  • Rozdělávání nebo udržovaní otevřeného ohně (např. pálení klestu a kůry, spalování hořlavých látek na volném prostranství)
  • Kouření (s výjimkou elektronických cigaret)
  • Používání pyrotechnických výrobků
  • Používání jiných zdrojů zapálení, např. lampiony, pochodně,
  • Odhazování hořících nebo doutnajících předmětů
  • Jízda parní lokomotivy, pokud nejsou zajištěna bezpečnostní opatření k zamezení vzniku požáru
  • Spotřebovávání vody ze zdroje pro hašení požárů k jiným účelům, než k hašení
  • Jízda motorovými vozidly ve volné přírodě mimo pozemní komunikace (toto ustanovení se nevztahuje na jízdu motorových vozidel, která jsou určena k pracovní a hospodářské činnosti v lesích a na polích, na jízdu motorových vozidel po polních a lesních cestách ke stavbám pro bydlení a stavbám pro individuální rekreaci, na jízdu vozidel složek integrovaného záchranného systému).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK

Štítky hasiči, požáry, sucho, letní požáry, požáry ve volné přírody, spadlé dráty, požár lesa, dron, SITPort, požár, les, vysoké napětí, Plzeňský kraj, okres Tachov, Úherce, Český hydrometeorologický ústav, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči bojovali s obtížným terénem při požáru lesa i s plameny přímo pod dráty vysokého napětí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.