Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Regenerace historického jádra Plzně má zahrnovat rekonstrukce domů i regulaci reklam

Plzeňská radnice představila svou dlouhodobou desetiletou vizi týkající se historického jádra západočeské metropole. Podněty ke zlepšení situace získával magistrát přímo od majitelů objektů, které se nachází v městské památkové zóně. Podle náměstkyně Elišky Bartákové (ANO) nejsou cílem projektu jen rekonstrukce historických domů, ale jde hlavně o to, aby se z lokality stal živý organismus.

„Nyní už jsou v souladu s touto vizí připravovány první rekonstrukce domů. Majitelé historických objektů mohou dosáhnout na dotaci Ministerstva kultury České republiky, které Program regenerace městských historických jader vyhlašuje. Tím, že město zpracovalo svůj dokument na regeneraci plzeňského historického jádra, se přihlásilo k ministerskému programu,“ říká úvodem Eliška Bartáková.

Dle jejích slov regenerace v tomto programu neznamená jen opravy památek, ale transformaci celého území plzeňské památkové rezervace do celku, který bude fungovat jako živý organismus. Za pravdu jí dává i vedoucí odboru památkové péče Karel Zoch. „Chceme, aby v něm lidé žili a chodili nakupovat třeba do blízkého pekařství. Takovéto pekařství nebo jiný obchod či restaurace generují nájem a z nájmu může majitel památku opravit a udržovat ji. Když bude tato křehká rovnováha narušena, začne celé území chátrat. Úkolem nás památkářů je ten organizmus živý udržet, ne z něj udělat mrtvý ‚vycpaný‘ exponát,“ vysvětlil Zoch.

Tato galerie nikdy nezavírá. Malby slavného malíře Mikoláše Alše zdobí v Plzni téměř dvacet měšťanských domů

Stačí se jen pozorně dívat a pozvednout oči výše, než se obvykle díváte. A ocitnete se v Plzni v úžasné galerii pod širým nebem, která nikdy nezavírá a neplatí se v ní žádné vstupné. Na průčelích 19 bohatých měšťanských domů vybudovaných...

Na dokumentu Útvar koncepce a rozvoje města Plzně (ÚKRMP) pracoval několik měsíců. Pracovníci museli získat data z terénního průzkumu. Do programu se celkem přihlásilo 47 objektů, z nichž je 39 kulturní památkou. „Vlastník, případně správce posuzovaného domu, nás vždy provedl jednotlivými prostory. Následovala diskuze, která nám dopomohla ve tvorbě uceleného obrazu zahrnujícího historii domu včetně výhledových plánů. Výsledek se pak promítl do hodnotící karty každého posuzovaného objektu, ta je součástí zpracovaného dokumentu,“ popsal Adam Javornícky z ÚKRMP.

Dále dodal, že sami byli překvapeni tím, k jakým kontrastům u technického stavu objektů dochází. „Na první pohled se z ulice mohou zdát domy v dobré kondici, ale už málo kdo ví, co se skrývá uvnitř. Vlhkost a chátrající dvorní průčelí patřily mezi nejčastěji zaznamenané problémy. Na druhou stranu jsme se setkali i s objekty ve velmi dobrém stavu, což nás moc těší,“ poznamenal.

Vlastníkům památek pomůže odbor památkové péče

Náměstkyně Eliška Bartáková dále upozornila, že s požadavkem na regenerační zásah je aktuálně evidována až třetina nemovitých kulturních památek v historickém jádru. Do projektu se zatím přihlásila pouze část z nich. „Jedná se však takzvaně o živý dokument, takže i nadále sledujeme dění v historickém jádru a na základě průběžného vývoje a zájmu vlastníků památek budeme jednotlivé podklady aktualizovat,“ uvedla.

„Jsme prostředníkem mezi tím, co nabízí Ministerstvo kultury v rámci svých dotačních programů, a mezi vlastníkem, na jehož bedrech leží řada povinností,“ doplnil její slova Karel Zoch.

Plzeň pomůže 16 majitelům nemovitých kulturních památek, rozdělí jim na opravy téměř tři miliony korun

Téměř tři miliony korun rozdělí město Plzeň na opravu památek mezi majitele 16 památkově chráněných objektů. Podpora je určená jak pro soukromé vlastníky, tak pro firmy nebo církevní organizace, v jejichž vlastnictví je nemovitá kulturní památka...

Aby mohl být vlastník do programu zařazen a dosáhnout tak na dotaci z Ministerstva kultury, musí být jeho dům evidován jako kulturní památka, mít zpracovanou projektovou dokumentaci, která musí projít schválením odboru památkové péče a také by měl mít vydané stavební povolení.

„Důležitý je komplexní přístup k celému území i v rámci jednotlivých rekonstrukcí. I majitelé objektů musejí postupovat od celku k částem. Měli by vyhodnotit, co na jejich domě není v pořádku, nechat vypracovat komplexní projektovou dokumentaci a následně v opravě postupovat po jednotlivých krocích,“ podotkla Bartáková.

Plzeň chce vylepšit označení provozoven v centru a snížit vizuální smog, plachty z domů zatím nezmizí

Zkvalitnit označení provozoven a podniků v centru města, a snížit tak vizuální smog hodlá město Plzeň. Pro podnikatele, kteří působí v centrální části, vyhlásil magistrát nový dotační program na podporu řádného označení prostor obchodů a služeb v...

Manuály pro regulaci vizuálního smogu

Plzeň se dále věnuje také ožehavému tématu reklamy ve veřejném prostoru. Nechalo proto vypracovat Manuál reklamy ve veřejném prostoru a Manuál označováno provozoven. Na to posléze navázal Plán regulace vizuálního smogu.

„Jsou to další aktivity prováděné na území historického jádra, které přispívají ke zlepšení celkového dojmu z tohoto památkově chráněného území. Slouží jako návod pro majitele objektů či provozovatele nejrůznějších zařízení. Jde o to vytvořit z historicky cenného centra kultivované prostředí, které bude přitahovat obyvatele Plzně i návštěvníky města,“ dodala Hana Josefová z tiskového oddělení magistrátu. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto visitplzen.eu | Zdroj Magistrát města Plzně

Štítky historické jádro, oprava památek, památkově chráněné objekty, rekonstrukce památek, regulace reklamy, historické jádro města, dům, rekonstrukce, Plzeň, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Regenerace historického jádra Plzně má zahrnovat rekonstrukce domů i regulaci reklam  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.