Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V otřesných podmínkách živořily desítky psů, díky spolkům na ochranu zvířat mají naději na normální život

Nikdy nebyli venku, neviděli veterináře ani nedostávali pravidelné krmení. Celkem dvacet psů a čtyři kočky se podařilo zachránit z několika bytovek v nechvalně proslulých Nemanicích na Domažlicku. Podle spolku Dočasky De De, který jejich záchranu inicioval, se jednalo o naprosté peklo. Všichni psi byli masivně zablešení s přerostlými drápy a kožními záněty.

Na organizaci se obrátil jeden z obyvatelů bytovek. Uvedl, že má na místo dorazit exekutor a vystěhovat všechny lidi i jejich zvířata. Podle jeho popisu se mělo jednat o sedm psů. Později se ozvala další žena s prosbou o umístěný dalších osmi zvířat. Dita Pullmannová z Dočasek De De se proto obrátila na další spřátelené organizace.

„Viděla jsem to černě. Ze sedmi psů rázem bylo 15 a o mě se pokoušely mdloby. Tak nějak jsem tušila, že 15 kousků nebude konečné číslo,“ popisuje Pullmannová. Do psího pekla nakonec vyrazila celkem čtyři auta a tři zátupkyně Dočasek De De a tři dobrovolnice. S sebou měly seznam míst, kde mají volné kapacity na umístění nebohých zvířat. Po příjezdu je ale čekal šok.

„Na místě spolupracoval jeden z obyvatelů bytovky, který děvčata provedl doslova peklem. Spolu s 15 avízovanými psy tam bylo o pět psů více. Jednalo se o malé nesocializované pejsky, kteří moc nespolupracovali, stejně jako jejich majitelé. Děvčata byla ale neoblomná a rozhodnutá nenechat zde žádné zvíře. Více, či méně složitě se nakonec podařilo převzít úplně všechny,“ pokračuje Pullmannová.

Podmínky, ve kterých psi a kočky žili, byly podle jejích slov naprosto otřesné. „Někteří byli roky uvězněni v jednotlivých místnostech bytovky, ve vlastních výkalech, bez venčení, péče, pravidelného krmení a pití. Velcí psi žili zavření v jednoduché kleci na zahradě,“ vyjmenovává.

FOTOGALERIE: Kauza Nemanice

Úterý, 5. července 2022, 10:34

FOTOGALERIE: Kauza Nemanice
FOTOGALERIE: Kauza Nemanice
 

Jeden z pejsků přežíval zavřený v jedné místnosti. Ostatní psi pobývali taktéž jednotlivě nebo po dvojicích v různých pokojích. Někteří s lidmi, jiní vůbec. „Jedná se o menší křížence. Fena Nora je březí a doufejme, že snad jediná. Všichni byli masivně zablešení s přerostlými drápy, ušními a kožními záněty. Chlupatí jsou zadredovaní s výkaly slepenou srstí. Krmeni byli nepravidelně, převážně zbytky a kostmi. Někteří kadí různé kusy gumy, hadry a podobně,“ pokračuje Pullmannová.

Kočka žila v kleci pro andulku

Z místa se jim podařilo zachránit také čtyři kočky. Jedna žila v klícce pro andulku, druhá v přepravní budce pro holuba bez možnosti pohybu. Naštěstí nebyly nemocné a podle Pullmannové budou snad brzy vymazlené a pořádku.

Kromě psů se podařilo zachránit i čtyři kočky, některé z nich žily zavřené v kleci pro ptáky

Na obecním úřadu údajně neměli o zvířatech ani ponětí. Věcí se nezabývala ani krajská veterinární správa, jelikož neobdržela jediný podnět. „O případu jsme se dozvěděli až teď ze sociálních sítí. Podmínky chovu dostupné na fotografiích z Facebooku jsou otřesné a podle mého názoru by mohly naplňovat znaky trestného činu,“ uvedl deníku Právo Richard Bílý, ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat. Nyní mají pochybné objekty, kde se celé peklo odehrávalo, nového majitele, který nechal nepřizpůsobivé obyvatele vystěhovat.

Nechvalně proslulé Nemanice u Domažlic se do širšího povědomí dostaly už v minulosti. V takzvaném psím pekle roky kvetl obchod se zvířaty a s nimi spojené množírny a týrání. „Přesun dvaceti psů a čtyř koček, kteří byli na místě zajištění, je pravděpodobně jen špička ledovce organizované skupiny, překupníků, množitelů a tyranů napojených na německé vedení. Není tajemstvím, že zde ve velkém údajně probíhají psí zápasy a množírenský byznys, včetně psích jatek,“ zdůrazňuje Pullmannová. Tím zároveň poukázala na fakt, že krajští veterináři na místě před několika lety zasahovali u jiného případu. Tehdy se do věci vložila i německá policie, neboť se chov psů v nevhodných podmínkách týkal právě německých majitelů.

Všechny kočky našly místo v Dočaskách De De. O další pejsky se postarali: Útulek Dogsy, Depozitum Beruška, ForDogs, Home 4 Pets a Srdeční záležitosti. Náklady na péči o týraná zvíta jsou ovšem vysoké, proto mohou spolkům zájemci poslat příspěvek na zajištění krmení a veterinární péče. „Pomůže opravdu každá koruna. Jen prvotní odblešení, vstupní prohlídky, testování koček, odčervení a čipování zvířat jde do desetitisícových nákladů. Samozřejmě pejsky i kočky čeká ještě spousta vyšetření, kastrace, očkování a jistě i další léčebné procesy,“ dodala Pullmannová.

Spolky a útulky mohou zájemci podpořit zasláním daru na účet. K platbě je třeba do poznámky napsat: "NEMANICE".

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dita Pullmannová / Dočasky De De

Štítky týrání psů, množírna, záchrana psů, Nemanice, Dočasky De De, pes, kočka, klec, okres Domažlice, Facebook, Krajská veterinární správa, ochrana zvířat, Právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V otřesných podmínkách živořily desítky psů, díky spolkům na ochranu zvířat mají naději na normální život  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.