Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oblíbené Archeologické léto nabídne milovníkům historie zajímavé výlety po 11 lokalitách v Plzeňském kraji

Fandové historie se i letos dočkají oblíbené akce, kdy mohou spolu s odborníky vyrazit na hrady, tvrze či mohyly. Po zajímavých lokalitách je provedou archeologové, kteří zájemce zasvětí do tajů jejich práce. V Plzeňském kraji mohou lidé vyrazit například na Vlčtejn, hrad Věžka u Druztové nebo do Přírodní rezervace Krašov. Dočkají se také ti, které zajímají válečné objekty. Na ně totiž čeká akce nazvaná Válečná krajina Holýšovska.

Účast na komentovaných prohlídkách je ve většině případů bezplatná, nicméně je nutné si předem rezervovat vybraný termín. Kalendář naleznete ZDE.

V rámci celostátní akce má široká veřejnost opět možnost navštívit řadu známých i zapomenutých lokalit. V Plzeňském kraji se jedná o jedenáct historických míst. Po některých z nich, například zřícenině hradu Věžka a hradišti Sedlo u Sušice, budou provázet i archeologové plzeňského pracoviště Národního památkového ústavu. Odborníci návštěvníkům přiblíží práci archeologů a prozradí, co za tajemství se v daných místech ještě ukrývá. Na další místa zase mohou lidé zavítat také s archeology ze Západočeské univerzity.

„Archeologové Fakulty filozofické letos představí zříceninu Manského domu v areálu hradu Křivoklát, kde se prohlídky s úspěchem konaly už vloni, zájemce zavedou také na zříceninu hradu Vlčtejn, do archeoskanzenu v plzeňské zoo, na jihočeské hradiště Kněží hora u Katovic a na tvrz Tichá. Stejně jako vloni nabízí veřejnosti také jedinečnou příležitost vidět na vlastní oči právě probíhající výzkum, který odhaluje mohylu u Račiněvsi na Ústecku,“ prozradila mluvčí univerzity Šárka Stará.

V rámci Archeologického léta mohou lidé napříč republikou navštívit více než 90 zajímavých míst. V Plzeňském kraji jsou to: hrad Věžka, hradiště Sedlo u Sušice, Potštejn – Obrovo hradiště, Blovice archeologické, Šťáhlavské polesí, Válečná krajina Holýšovska. Vlčtejn, Přírodní rezervace Krašov, Rabštejn nad Střelou, zaniklé středověké osídlení Olšanského polesí a Archeoskanzen pravěku Plzeň. Více informací a podorbnější popis daných lokalit najdete na webových stránkách Archeologického ústavu AV ČR.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky Archeologické léto, ZČU, archeologie, historie, Plzeňský kraj, komentované prohlídky, tip na víkend, hrad, Vlčtejn, hradiště, Krašov (hrad), Druztová, Sušice, Věžka, Národní památkový ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbené Archeologické léto nabídne milovníkům historie zajímavé výlety po 11 lokalitách v Plzeňském kraji  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.