Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Koupaliště v kraji mají většinou dobrou vodu, horší je na přehradě České údolí

Dobré podmínky pro koupání bez hygienického rizika pro plavce nabízí na začátku prázdnin většina venkovních koupališť v Plzeňském kraji, monitorovaných hygieniky. Na některých místech, například v biotopu v Blovicích, se kvalita vody zlepšila. Jako zhoršenou hodnotí hygienici kvůli mikrobiologickým ukazatelům vodu v jezírku Košutka v Plzni. Hydrobiolog Jindřich Duras, který kvalitu vody rovněž sleduje, nedoporučuje ke koupání přehradu České údolí u Plzně.

„Nejhorší podmínky jsou na nádrži České údolí, ta už se v sezoně propracovala ke svému obvyklému standardu s vysokým zákalem vody a s celkem slušně se rozvíjejícím vodním květem sinic," vysvětlil Jindřich Duras. Naopak velmi dobré podmínky podle něj přetrvávají v dolní části nádrže Hracholusky, zejména u hráze, kde je průhlednost vody kolem tří metrů. „Při pozornějším pohledu už lze rozlišit vločky vodního květu, ale v té dolní části nádrže je těch vloček stále velmi málo a neznamenají vůbec žádné zdravotní riziko," popsal.

Vodu bez sinic nabízí plzeňská rybniční soustava. „Velký bolevecký rybník je bez sinic. Voda je méně průhledná, než jsme byli zvyklí v jiných sezonách, pohybuje se kolem dvou metrů, což je ke koupání stále velmi příznivé. Vodní rostliny příliš nerostou, takže plavci se nemusí obávat nějakého nepříjemného kontaktu," uklidňuje hydrobiolog. Průhlednost vody v ostatních rybnících se podle něj pohybuje mezi jedním a dvěma metry. „Z pohledu mikrobiologických a chemických parametrů je ta voda stále velmi vhodná ke koupání," dodal Duras.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky koupání, koupaliště, kvalita vody, Plzeňský kraj, České Údolí, Plzeň, nádrž, Blovice, Košutka, Hracholusky, přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupaliště v kraji mají většinou dobrou vodu, horší je na přehradě České údolí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.