Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Začátky pošty na Plzeňsku připomínaly divoký západ, důležitá psaní rozvážely dostavníky

Plzeň vždy těžila ze své výhodné polohy. Vedly přes ni důležité trasy obchodníků, poslů, politických delegací i cesty panovníků s početným doprovodem. Od první třetiny 16. století tudy vedla i jedna z prvních poštovních tras v Čechách z Prahy do Klenčí a Řezna. A důležitou štací na poštovních mapách také už zůstala.

Článek vznikl ve spolupráci s Ladislavem Silovským a nakladatelstvím Starý most. Další informace z historie západočeské metropole se můžete dočíst v knize „100 zajímavostí ze života Plzeňanů za císaře pána

První nepřímá zpráva o existenci pošty v Plzni je z roku 1574. Tehdy vedla přes Plzeň trasa z Prahy a dále pokračovala přes Stod a Horšovský Týn až do Řezna. Sledovala tehdy starou obchodní cestu. V první polovině 19. století se v Plzni křížily poštovní silnice z Prahy do Bavor, Říše, do Klatov a odtud dál do Českých Budějovic.

Poštovní úřad stával původně v Riegrově ulici, později na Říšském Předměstí. Pokud jste někdy viděli klasický americký western, snadno si můžete představit, jak to asi vypadalo v hostinci Na Staré poště (na dnešním Palackého náměstí, pozn. autora). Právě zde bylo více místa pro poštovní dostavníky, ustájení pro koně i místo pro hosty. Zvířený prach pod koly od kočárů byl v první polovině 19. stolení zcela běžným jevem.

A podobných zastávek bylo po celé trase hned několik. Shromažďovaly se zde zásilky a také cestující si zde mohli odpočinout a něco zakousnout. Pošta jako celý obří kolos byla státní záležitostí. Tyto jednotlivé malé poštovní úřady už ale měly své vlastní majitele. Ten plzeňský vyženil v roce 1812 Kryštof Maschauer, rodák Kočova na Tachovsku. Ve vedení poštovního úřadu spatřoval velký potenciál, proto opustil i svou slibně rozjetou kariéru. Podle záznamů z matriky byl dva roky dokonce magistrátním radou a návladním v Plzni. V roce 1818 se navíc tento úřad stává dědičným, a tak jej po něm mohl převzít syn Jan. Podnikání však bylo ve výsledku velmi nejisté a v roce 1869 Jan Maschauer zkrachoval. Později byl poštovní úřad zestátněn. Mezitím se Jan přesunul do Vídně, kde nastupil do služeb státní pošty. Jak také jinak.


 Reklama na poštovní služby z roku 1900, zdroj: nakladatelství Starý Most

A jak si vůbec představit tehdejší provoz na poště? Tu v Plzni svého času vedl listonoš Lexa a jeho dvě dcery. Na úřadě se starali o doručování poštovních i peněžních zásilek pro celou Plzeň a její předměstí.

Pacholek z pošty s koženou brašnou

Do služby nastupoval pošťák, kterému se přezdívalo “pacholek z pošty“ v devět ráno. Aby ho každý na první pohled poznal, měl na sobě barevnou uniformu. Velmi podobnou jako obecní policista, akorát na kabátě měl žluté výložky a žluté kalhoty. Na hlavě měl klobouk s chocholkem z koňských žíní. Jako správný doručovatel měl kolem krku koženou tašku s dopisy, které ten den doručoval. Navíc měl ještě druhou brašnu, do které naopak dopisy vybíral. K tomu měl i klapačku, aby každý už v průjezdu domu nebo na schodišti věděl, že se blíží listonoš.

A jaké byly poplatky? Nijak závratné, za doručení dopisu se platil jeden krejcar. Občas dostal pacholek z pošty i tuzér k dobru. Ale nemyslete si, že by i tehdy pošta neměla svou konkurenci! Tu představovali formani, co pendlovali mezi městy a také takzvané hokyně, které docházely a nosily dopisy i například do Rokycan, Stříbra, Blovic, Plas a Kralovic.

Obchodníci rádi využívali formany, kteří dojížděli z Plzně přes Vídeň do dalekého Terstu nebo přes Tyrolsko do Itálie. Zapojovali se i kupci, kteří pracovali pro firmu Becher v Karlových Varech. Ti sloužili jako přímé spojení z Plzně s německou říší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto nakladatelství Starý Most | Zdroj nakladatelství Starý Most

Štítky pošta, historie, Starý Most, začátky pošty na Plzeňsku, Plzeň, Praha, Plzeňský kraj, Řezno, Česko, Starý most (Zvornik), Vídeň, Stod, Bavorsko, Horšovský Týn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začátky pošty na Plzeňsku připomínaly divoký západ, důležitá psaní rozvážely dostavníky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.