Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silné bouřky zasáhly Plzeňský kraj. Popadaly desítky stromů, hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů

Avizované bouřky včera večer a dnes nad ránem udeřily nejsilněji na Sušicku, Nepomucku a Rokycansku, kde během hodiny napršelo téměř 100 milimetrů srážek. Místy padaly i větší kroupy. Hasiči vyjížděli k zatopeným sklepům a garážím. Taktéž odstraňovali přes 70 popadaných stromů. Intenzivní bouřky zkomplikovaly také provoz na železnici. Aktuálně stojí vlaky na trati mezi Plzní a Českými Budějovicemi, odstranění škod potrvá celé dopoledne.

„Od včerejšího odpoledne až do dnešního rána se v hlavně v západní polovině Čech vyskytovaly bouřky, které byly lokálně silné až velmi silné s přívalovými srážkami a kroupami. Nejintenzivnější srážky přinesla noční bouřka na Rokycansko, kde v Hrádku údajně napršelo téměř 100 milimetrů během hodiny. V bouřkách padaly také kroupy o velikosti kolem dvou centimetrů,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové celý večer přes sociální sítě komentovali průběh bouřek. Kolem deváté hodiny večer se podle nich vyskytovaly nad Sušickem supercelární bouřky, které doprovázelo i krupobití.

„Od včerejšího večera do dnešních zhruba sedmi hodin ráno jsme vyjížděli k 73 případům popadaných stromů. Téměř výhradně šlo o stromy na komunikacích. Dále šlo o 84 případů čerpání vody. Nejvíce zasaženými oblastmi bylo Rokycansko a Nepomucko,“ shrnul mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Komplikace v dopravě

Podle Správy železnic nejezdí vlaky mezi Plzní a Českými Budějovicemi. Práce potrvají celé dopoledne. Mezi Strakonicemi a Horažďovicemi jezdí náhradní autobusová doprava.  

Ani v následujících dnech se srážkám nevyhneme. I na dnešek předpovídají meteorologové další přeháňky a bouřky, které přinesou i mírnější ochlazení na maximálních 24 až 27 stupňů Celsia. Středa se ponese v podobném duchu. Opět nás čekají přeháňky a místy i velmi silné bouřky. Teploty zůstanou neměnné okolo 27 stupňů. Deštníky neodložíme ani ve čtvrtek, kdy meteorologové opět předvídají přeháňky a bouřky. K večeru se už mraky protrhají a dočkáme se skoro jasné oblohy. Poslední pracovní den začne jasnou oblohou. Během dne však opět přibudou mraky, přeháňky i bouřky. Teploty zůstanou stále na hranici mezi 24 a 27 stupni Celsia.  

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK, Újezd Svaťák

Štítky bouřky, výstraha, silné bouřky, supercela, ČHMÚ, následky bouřek, kroupy, bouřka, strom, Plzeň, České Budějovice, Plzeňský kraj, okres Rokycany, Strakonice, Správa železniční dopravní cesty, Česko, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silné bouřky zasáhly Plzeňský kraj. Popadaly desítky stromů, hasiči odčerpávali vodu ze zatopených sklepů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.