Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Plzeňský kraj a jeho organizace odhadují, že energie od příštího roku zdraží až šestinásobně

Podle současných cen odhaduje Plzeňský kraj i jeho organizace, že plyn pro ně bude od příštího roku dražší šestinásobně a elektřina čtyřnásobně. Proti letošku by to znamenalo nárůst výdajů o 800 milionů až jednu miliardu Kč. Kraj analyzuje situaci a zvažuje, zda vůbec půjde do soutěže na energie. V současnosti je totiž problém sehnat dodavatele, který by to podepsal třeba i na jeden rok.

"Dodavatelé se obávají, zda dokážou nasmlouvanou cenu udržet celý rok. Analyzujeme trh," uvedl hejtman Plzeňskéího kraje Rudolf Špoták (Piráti). Kraj má zafixovanou cenu plynu i elektřiny do konce letošního roku. "Uvidíme, co se bude na trhu dále dít," řekl hejtman.

Pokud by to opravdu bylo šestinásobné respektive čtyřnásobné zdražení, tak ve všech zařízeních kraje, tedy úřadech, školách, sociálních ústavech, nemocnicích, muzeích a galeriích, by to podle Špotáka dělalo zhruba o 800 milionů až miliardu korun víc než letos. "To bychom museli vydat navíc z rozpočtu příštího roku. A to jsou peníze, které proletí komínem," řekl.

K tomu se bude muset připočítat drahá nafta. Tam se uvidí. V rámci smlouvy s Arrivou, která zajišťuje pro kraj veřejnou autobusovou dopravu, a Českými drahami funguje zpětné vyúčtování po čtvrtletích. Kraj platí 80procentní zálohu a pak zbytek. "Za první čtvrtletí, které se teď uzavřelo, není ještě ten nárůst cen pohonných hmot takový. Projeví se nám to až při vyúčtování druhého čtvrtletí," řekl hejtman. Kraj ale nechce příští rok omezit veřejnou dopravu. "Ani nemůžeme, protože si myslíme, že tím, že jsou ty pohonné hmoty dražší, tak lidé budou víc využívat naše autobusy a vlaky," uvedl.

Rozpočet na příští rok začne kraj připravovat už brzy. Zatím ale nemá ani předběžné odhady od ministerstva financí, jaké by měly být příjmy státního rozpočtu. "Čekáme, že vláda udělá prvotní nástřel, tak jako v minulých letech, na konci června. To budou první signály, jakým způsobem by se měly naše příjmy příští rok vyvíjet," uvedl Špoták. Kraj začne na rozpočtu pracovat ve druhé polovině prázdnin a do konce září chce mít první verzi.

Do té doby by chtěl mít uzavřenou smlouvu s dodavatelem energií. Hejtman ale nevěří tomu, že se to povede. "Budeme k tomu muset přistupovat individuálně, protože i dnes, když za tím dodavatelem přijdeme a řekneme mu, že chceme energie na příští rok i za ten šestinásobek, tak nevěřím tomu, že s námi nějaký z nich podepíše smlouvu," uvedl. Do prosince 2023 na tom sice podle něj může vydělat, ale může také hodně prodělat. "Chtěli bychom roční smlouvy, ale nevíme, jestli nám to ten trh dovolí," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky energie, plyn, elektřina, nákup energií, Plzeňský kraj, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana, České dráhy, Arriva, Ministerstvo financí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj a jeho organizace odhadují, že energie od příštího roku zdraží až šestinásobně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.