Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Asociace kritické infrastruktury varuje před nebezpečím útoků, které mohou ohrozit například dodávky energií

Smart City Polygon v Plzni se stal dějištěm ukázky, jak by to vypadalo, kdyby na významný objekt zaútočili hackeři nebo ozbrojená sabotážní skupina. Šlo především o ukázku bezpečnostních systémů, které dokáží útokům zabránit. Podle Asociace kritické infrastruktury ČR (AKI ČR) v posledních letech významně roste riziko těchto hrozeb, které by mohly vést například k rozsáhlému blackoutu či potížemi se zásobováním.

Kritickou infrastrukturou se rozumí prvek, jehož narušení by mělo závažný dopad na bezpečnost státu, zabezpečení základních životních potřeb obyvatelstva, zdraví osob nebo ekonomiku státu. V praxi se může jednat například o elektrárny, vodárny, velké nemocnice, ale i datová centra nebo dopravní terminály.

Test ve Smart City Polygonu ukázal funkce komplexního zabezpečovacího systému, který hlídá objekty kritické infrastruktury a skládá ze senzorů, softwarových prvků i služeb ostrahy. V rámci cvičení tam otestovali různé scénáře jako jo je vloupání či útok ozbrojené sabotážní skupiny. Fiktivní objekt kritické infrastruktury díky moderním systémům odolal. V reálném světě se ale může útok odehrát jakkoli.

 „V praxi je navíc důležitým aspektem provedení bezpečnostní analýzy, ze které pak vyplynou hrozby a s nimi spojená rizika. Vybraná technologie potom musí respektovat míru těchto rizik a svou účinností a charakterem i cenou se jim musí přizpůsobit,“ říká bezpečnostní expert Dalibor Smažinka ze společnosti Axis Communications.

Průzkum potvrdil nárůst kybernetických útoků

„Průzkum mezi nejvýznamnějšími provozovateli kritické infrastruktury České republiky potvrdil růst četnosti a intenzity kybernetických útoků, obavy o stabilitu dodávek energií, narušení dodavatelských řetězců a úsilí chránit klíčová zařízení proti fyzickým útokům. Od svého vzniku nečelila Česká republika tolika závažným hrozbám najednou napříč všemi kritickými odvětvími nezbytnými pro zachování základních funkcí státu,“ upozorňuje výkonný ředitel AKI ČR Michal Moroz.

Mezi členy asociace jsou významní dodavatelé energií, pohonných hmot, dopravci či telefonní operátoři. „Dopady pandemie Covid-19 a bezprostředně navazující války mezi Ruskem a Ukrajinou odhalily nepřipravenost státu a nedostatečnou koordinaci mezi státními orgány a provozovateli kritické infrastruktury,“ uvedl Moroz.

FN Plzeň se chce bránit proti kyberútokům. Do zabezpečení investovala 350 milionů korun

Plzeňská fakultní nemocnice investovala do programu komplexní ochrany informačního systému 351 milionů korun. Jde o největší projekt v republice ve veřejném sektoru, který si klade za cíl kybernetickou bezpečnost. Z celkové částky činila dotace...

Podle jeho slov se ukazuje, že rostou obavy ze souběhu několika hrozeb, které by mohl vést k destabilizaci společnosti, ekonomiky či veřejného pořádku. Souběh vysoce nepravděpodobných hrozeb v jeden okamžik přitom není nic nereálného, jak se ostatně ukázalo během koronavirové pandemie i následné válce na Ukrajině. „Toto riziko dále umocňují hrozby nahodilého či cíleného poškození evropských rozvodných sítí, ať už v souvislosti s bojovými operacemi na Ukrajině nebo s kybernetickými útoky, teroristickými útoky či sabotážemi přímo na území EU, jenž mohou v krajním případě způsobit výpadky v distribuci elektrické energie,“ varuje ředitel asociace.

Podvodníci mají nový fígl, pokusí se vás obrat o peníze přes SMS zprávy

Kyberzločinci neustále přicházejí s novými triky, jak své oběti připravit o peníze. Tentokrát to zkouší zcela novým způsobem skrze SMS. Lidem přijde zpráva, že si předplatili službu Sorgames, která jim bude z účtu týdně strhávat nemalé předplatné....

Zkušenost s kybernetickém útokem má i Česko. Hackeři zaútočili 17. května na sítě Ředitelství silnic a dálnic. Útok způsobil výpadek stránek s informacemi o aktuálním provozu na silnicích. Problémy měly i některé vnitřní systémy. Podle IT expertů šlo o sofistikovanou a připravovanou akci, která měla za cíl zlikvidovat některá vybraná data. Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost oznámil, že šlo o ransomware, což je vyděračský program, který zašifruje data a za jejich odblokování požaduje výkupné.

Asociace proto usiluje o urychlené přijetí zákona o ochraně kritické infrastruktury, hlubší spolupráci mezi státními orgány a provozovateli kritické infrastruktury. „Členové naší asociace mezi sebou sdílí důležité informace a zkušenosti, což nám pomáhá v lepší vzájemné spolupráci. Naším cílem však je především efektivní koordinace aktivit se zástupci vlády České republiky a složek Integrovaného záchranného systému. Za tři roky činnosti jsme udělali hodně práce a oceňujeme, že podpora kritické infrastruktury je součástí koaliční smlouvy i vládního programového prohlášení,“ dodal závěrem Michal Moroz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Asociace kritické infrastruktury ČR

Štítky Asociace kritické infrastruktury, kyberútok, blackout, sabotáž, dodávky energií, Česko, energie, Plzeň, kybernetický útok, Michal Moroz, Ukrajina, Evropská unie, ruská invaze na Ukrajinu, Ředitelství silnic a dálnic, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Asociace kritické infrastruktury varuje před nebezpečím útoků, které mohou ohrozit například dodávky energií  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.