Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Z nelegálně proraženého otvoru do kanálu u Boleváku bude tryskat voda ještě několik měsíců. Díru nelze zazdít

I nadále bude ještě několik měsíců tryskat voda z nelegálně proraženého otvoru pro odvod dešťové vody nedaleko komplexu bytových domů Panorama Bolevák. Na pondělním jednání plzeňského zastupitelstva to potvrdil primátor Pavel Šindelář (ODS). Otvorem, který loni na jaře prorazil nezjištěný pachatel do infrastruktury v majetku města se nelegálně odvádí voda do kanalizace. Tato voda totiž permanentně vyvěrá a zaplavuje sklepy i výtahové šachty zmíněných domů.

Opoziční zastupitel Pavel Šrámek (Piráti) na pondělním zastupitelstvu připomněl, že už uplynula loni stanovená devítiměsíční lhůta, po kterou mohla voda tryskat z proraženého otvoru. Tento čas poskytla společnost Vodárna Plzeň developerovi, na to aby zjednal nápravu, která způsobovala zaplavování částí bytových domů stojících na břehu Boleváku. „Na zastupitelstvu se loni řešilo, že se tam bude stavět přečerpávací stanice, aby lidem nezatékalo do sklepů. Jaká je aktuální situace,“ zajímal se zastupitel Šrámek.

„Stavba, která má odvést vodu do Boleveckého rybníka z Mikulky a z bytových domů Panorama Bolevák byla zahájena, zatím není dokončena. Podle harmonogramu předloženého investorkou by se tak mělo stát na konci září začátkem října. Požádali jsme o urychlení realizace této stavby. Vodárna Plzeň rozhodla o tom, že dává investorovi devět měsíců na to, aby tu situaci vyřešil a následně následně společnost zaslepí Bolevecký kanalizační sběrač,“ uvedl primátor Plzně Pavel Šindelář.

„Vzhledem k tomu, že ta stavba má vydané pravomocné stavební povolení a podle mých informací byla zahájena, tak v tuto chvíli jsem napsal všem členům představenstva Vodárny Plzeň a předsedovi dozorčí rady, že nedám pokyn k tomu, aby se kanalizační sběrač zaslepil. Mohlo by to způsobit, že budou mít vodu ve sklepích svých domů lidé, kteří tu situaci nezavinili. Zároveň je zde pádný důvod, pokud by se po zazdění otvoru v potrubí voda dostala do staveniště budované přečerpávací stanice, tak by ta stavba odvedení vody do Boleveckého rybníka nemohla být dokončena. Situace by se prodlužovala,“ vysvětlil primátor tento krok.

Podle primátora Šindeláře je pravdou, že investor nesplnil termín, který mu Vodárna Plzeň dala, nicméně v tom termínu získal pravomocné stavební povolení a stavbu zahájil. „Myslím si, že již byla vystavena faktura na smluvní pokutu za nedodržení termínu na základě smlouvy,“ zdůraznil Pavel Šindelář.

Startuje projekt za 60 milionů korun, má vrátit vodu zpět do vysychajícího Boleváku

Už v září letošního roku by měla začít přitékat do vysychajícího Velkého Boleveckého rybníku voda z řeky Berounky. Koncem března se totiž začne stavět úpravna vody za 60 milionů korun, včetně potrubí, které pak vyčištěnou vodu z řeky přivede do...

Problémy v bytových domech začaly v roce 2018

V lednu 2018 docházelo při stavbě domů bytového komplexu Panorama na břehu Boleveckého rybníka k zatápění základové jámy, stavitelé tehdy prokopli kanalizační sběrač, aby voda pomocí čerpadel odtekla. Případem se zabývala policie, ale nepodařilo se jí vypátrat, kdo otvor prorazil. Následně vzniklo podezření, že nelegální odvod vody ze zatopených základů a později po dokončení objektů i ze sklepů, souvisí s masivním poklesem hladiny vody v plzeňském Boleváku. To ale vyloučilo vedení města.

„Pokles hladiny Velkého Boleveckého rybníku nesouvisí s nedávnou výstavbou bytových domů na jeho břehu, i když jejich sklepy permanentně zaplavuje voda, která se musí odčerpávat. Hlavním problémem úbytku vody z Boleváku je sucho," konstatoval už dříve současný primátor.

Na základě provedených odběrů vody vytékající z opětovně proraženého otvoru v kanalizačním kolektoru se mělo zjistit, že tato voda obsahovala výrazný podíl dusičnanů. „To indikuje, že jde o vodu z polí na severním svahu Mikulky. Ta se vsáknutím do půdy a přirozeným spádem území dostala do prostoru stavby a zde po výkopu při zakládání domů začala vyvěrat. Jde o vliv hnojení. Kdyby voda z Boleváku měla infiltrovat do podzemí bytového komplexu, měla by minimální obsah dusičnanů,“ upozornil Petr Hrabák z firmy DHI.

Na podzim letošního roku by měla začít přitékat do vysychajícího Velkého Boleveckého rybníku voda z řeky Berounky. Na jaře se začala stavět úpravna vody za 60 milionů korun, včetně potrubí, které pak vyčištěnou vodu z řeky přivede do Boleváku. Čerpání vody, které má postupně zvednout hladinu největšího rekreačního rybníku v Plzni, přijde město ročně na 7,5 milionu korun. Pro představu, denně by mělo do Boleváku přitéct až 250 cisteren s vodou. Čerpat by se smělo maximálně 270 dní v roce.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Hart

Štítky Bolevecký rybník, stav vody, ilegální odvod vody, kanalizace, zastupitelstvo, čerpání vody, nedostatek vody, úpravna vody, Berounka, sklep, Pavel Šindelář, bytový dům, primátor, ODS, Pavel Šrámek, Plzeň, Velký Bolevecký rybník, VODÁRNA PLZEŇ a.s., Česká p

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nelegálně proraženého otvoru do kanálu u Boleváku bude tryskat voda ještě několik měsíců. Díru nelze zazdít  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.