Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoologická zahrada se raduje z narození divokého osla kulana, jde o jeho jediný chov v Česku

Po dlouhých pěti letech se plzeňská zoo opět dočkala vzácného přírůstku. Jedná se v pořadí o čtvrté mládě turkmenského divokého osla. V současné době chová tyto lichokopytníky v České republice pouze zahrada v Plzni. Pohlaví hříběte zatím chovatelé neznají.

Nejnovější obyvatel výběhu přišel na svět 6. června. Jestli se jedná o samce či samici je opředeno záhadou. Mládě se zatím drží v těsné blízkosti své matky, která ho bedlivě střeží.

„Od roku 2010 chová plzeňská zoo v asijských expozicích turkmenského divokého osla kulana. Jejich výběh sousedí s výběhem velbloudů dvouhrbých. V současnosti jde o jediný chov v ČR. V Evropě je chová 30 zoologických zahrad. Je pro něj vedena mezinárodní plemenná kniha. V Plzni se krátce kulani objevili již ve 2. polovině 80. let,“ upřesnil mluvčí zoo Martin Vobruba.

Plzeňská zoo se pochlubila novými sběratelskými bankovkami, zobrazují úspěšné odchovy i erbovní plameňáky

Čtyři tuzemské zoologické zahrady nabídnou svým návštěvníkům nové suvenýry v podobě bankovek, jejichž podoba vzešla z mezinárodní designérské soutěže. Bankovky z Plzně zobrazují krajtu zelenou nebo lva berberského, což jsou druhy, kterým se v...

Kulan je jedním z poddruhů asijského divokého osla neboli poloosla. Jedná se o ohrožený druh, který se ve volné přírodě dožívá zhruba 15 let, v zajetí dokáže přežít podstatně déle, a to až 27 let.

„Chovný hřebec Maťo se narodil v roce 2008 v Zoo Bratislava, o osm dní mladší samice Esta v estonské zoo Tallin. Prvního hřebečka přivedli na svět v roce 2012, kobylku Enny v září 2015. Třetí mládě – samička – přišla na svět 13. června 2017 a dostala jméno Ema. Nyní je v Plzni pět kulanů,“ dodal Vobruba.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, kulan, mládě, odchov, přírůstek, ohrožený druh, Česko, zoologická zahrada, Plzeň, Martin Vobruba, Bratislavská zoologická zahrada, zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada se raduje z narození divokého osla kulana, jde o jeho jediný chov v Česku  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.