Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hejtmanství získalo zpět 30 milionů, které použilo na předfinancování opravy Loosova interiéru

Na účet Plzeňského kraje se už vrátilo 30 milionů korun, které před časem hejtmanství použilo na předfinancování projektu rekonstrukce interiéru od světoznámého architekta Adolfa Loose. Jednalo se o opravu domu a bytu známého továrníka Oskara Semlera, který se nachází na Klatovské třídě v Plzni.

„Ministerstvo pro místní rozvoj poukázalo na účet Plzeňského kraje platbu ve výši 30,1 milionu korun na projekt, který realizuje Západočeská galerie Plzeň (ZČG) a jenž Plzeňský kraj předfinancoval ze svého rozpočtu prostřednictvím návratné finanční výpomoci. Kraji se tak již vrací peníze, jimiž tento projekt předfinancoval,“ informoval náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky, investic a majetku Roman Zarzycký (ANO).

Rekonstrukce rezidence byla dokončena na sklonku minulého roku. Dosud bylo na rekonstrukci zahrnující stavební práce, restaurování, architektonickou studii, projektovou dokumentaci atd. vynaloženo celkem 102 milionů korun, přičemž Plzeňský kraj se na stavebních pracích podílel částkou 72 milionů korun a z EU šlo na opravy prostřednictvím IROP pak dalších 30 milionů korun.

Dům rodiny Oskara a Jany Semlerových v Plzni s interiérem jejich bytu patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě. Byt nemá klasická podlaží, jednotlivé prostory různých výšek se v šesti úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly (tzv. Raumplan) a představuje tak určité završení činnosti slavného architekta Adolfa Loose (1870–1933) v Plzni. Jeho tvorba s městem souvisela už od doby před rokem 1910 a znovu tady architekt působil po roce 1927.

Adolf Loos navrhl počátkem 20. století v Plzni 13 bytových interiérů, dochovalo se jich osm. Aktuálně může veřejnost navštívit dvě pravidelné prohlídkové trasy, které provedou třemi zrekonstruovanými interiéry. Nově je v nabídce i příležitostná trasa, která zavede do bytu rodiny Huga Semlera a apartmánu Richarda Hirsche.

Základní ideu uspořádání interiéru zřejmě načrtl roku 1932 Loos, ale předpokládá se, že dům projektoval Heinrich Kulka, blízký Loosův spolupracovník a žák. Loos zemřel v roce 1933 a celý byt byl dokončen roku 1934. Interiér, který má šest hlavních úrovní, připomíná pražskou Müllerovu vilu, která jeho vzniku předcházela. Na rozdíl od ní je ale vestavěn do staršího domu.

Byt byl rozvrstven do několika úrovní v promyšleném systému polopater, propojených s hlavní místností schodišti a průhledy. Centrem je velká obytná a reprezentační hala s krbem, v rezidenci jsou ložnice pána a paní domu, dětské pokoje, koupelny, zimní zahrada či knihovna s orientem ovlivněným stropem. Mezi úrovněmi bytu vede malý výtah na dopravu jídla.

Ohodnoť článek

Foto Plzeňský kraj

Štítky Adolf Loos, Lossovy interiéry, Semlerova vila, rekonstrukce rezidence, interiér, oprava, dům, Plzeň, Plzeňský kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Roman Zarzycký, ANO 2011, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství získalo zpět 30 milionů, které použilo na předfinancování opravy Loosova interiéru  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.