Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Muzeum připravilo výstavu věnovanou obětem heydrichiády, popravena byla celá rodina rokycanského železničáře

Rodinu penzionovaného rokycanského železničáře Václava Stehlíka, kterou nacisté popravili 28. května 1942, den po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, ale i další lidi z okolí, kteří se za druhé světové války zapojili do odbojového hnutí, připomíná výstava rokycanského muzea. Malou výstavu nazvanou "…bude zastřelen s celou svou rodinou" muzeum připravilo k 80. výročí atentátu na Heydricha. Výstavu si mohou návštěvníci prohlédnout do 25. září.

Rodina Stehlíkových, která na konci roku 1941 poskytla krátce po seskoku pomoc parašutistům z výsadku Anthropoid, je považována za první oběti stanných soudů a takzvané druhé heydrichády, tedy období nacistického teroru po atentátu na Heydricha, řekl kurátor Jan Lehner. Stehlíkovi ukryli nakrátko Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše a později i členy dalších výsadků Tin a Intransitive Ludvíka Cupala a Vojtěcha Lukaštíka.

Třiašedesátiletý Stehlík byl i s rodinou zatčen dva dny před atentátem na Heydricha, údajně na základě udání jeho zetě Františka Marešky. „Pak se stal atentát a vyšla vyhláška o potrestání celých rodin, které pomáhaly parašutistům, takže už 28. května celou rodinu zavraždili na střelnici v Plzni - Lobzích," uvedl Lehner. Popravčí četa zastřelila Václava Stehlíka, jeho manželku Růženu, syny Václava a Františka a dceru Josefínu i s manželem Františkem Mareškou. Válku přežila jen malá dcera Mareškových Jaroslava, kterou si tajně osvojili sousedé.

Stejný osud jako Stehlíkovy potkal později také rodinu policejního inspektora Václava Krále z Plzně, kam se Gabčík s Kubiš přesunuli od Stehlíků. Nedlouho po atentátu, 17. června, gestapo zatklo Krále, jeho manželku i dceru a v říjnu 1942 byli popraveni v koncentračním táboře Mauthausen.

Kromě osudů rodiny Stehlíkových výstava v Rokycanech zmiňuje také další osobnost spojenou s odbojem - parašutistu a radiotelegrafistu Jiřího Potůčka, vystupujícího pod krycím jménem Alois Tolar. Pocházel z Vranova na Rokycansku a ve Velké Británii byl přidělen do skupiny Silver A. Po výsadku do protektorátu spolupracoval se skupinami Silver B a Anthropoid.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech

Štítky Heydrichiáda, poprava Václava Stehlíka, Rokycany, historie, Atentát na Heydricha, rodina, výstava, muzeum, Václav Stehlík, druhá světová válka, Reinhard Heydrich, Jozef Gabčík, Jan Kubiš, Václav Král

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum připravilo výstavu věnovanou obětem heydrichiády, popravena byla celá rodina rokycanského železničáře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.