Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Sbírka mobilních telefonů by měla pomoci lidem bez domova s návratem do práce, snáze si také zavolají pomoc

Lidé bez domova žijí často na okraji města a je těžké s nimi navázat spojení, přitom by stačil starý mobilní telefon. Díky němu by si lépe sehnali práci, a hlavně by si mohli v případě nesnází zavolat pomoc. Vedoucí terénního programu Střediska křesťanské pomoci navíc poukazuje i na fakt, že dnes používáme mobil jako budík, diář i archiv rodinných vzpomínek. Sbírka telefonů pro bezdomovce začne v červnu. Lidé mohou nosit mobily do infocentra na náměstí Republiky nebo na Palubu Hamburk u hlavního nádraží.

Součástí sbírky bude také kampaň doplněná citáty osob bez přístřeší. „Do práce vstávám, když slyším, že jede první tramvaj. Díky ní nezaspím,“ zní jeden z nich. Více informací o sbírce najdete také na ZDE.

Bez mobilního telefonu si už život nedovedeme představit. Díky němu stále víme, kolik je hodin. Diář nám dává upozornění na schůzky a už jen málokdo má na nočním stolku klasický budík. Lidé bez domova, ale tyto vymoženosti nemají.

„Ve větším měřítku a ve spolupráci s městem se podobná sbírka v Plzni ještě nepořádala. Jedním z hlavních důvodů byl fakt, že když už si klienti najdou nějakou brigádu, nemá zaměstnavatel možnost je kontaktovat,“ prozradil vedoucí terénního programu Střediska křesťanské pomoci v Plzni Martin Hruška.

Druhou věcí je, že lidé bez domova se často utáboří mimo civilizaci a mohou se potýkat se zdravotními problémy nebo s úrazem. Přes mobil by si v případě potřeby mohli rychle přivolat pomoc. „Jeden pán nám například vyprávěl, jak běžel sehnat pomoc na benzinku, protože jeho kamaráda někdo pobodal,“ říká Hruška jeden z příkladů. Mobilní telefon řeší také další problémy všedních dní. V noci si jím lze posvítit na cestu nebo si vyfotit a zapsat důležité informace.

Darujte svůj nepotřebný telefon

Sbírka mobilních telefonů poběží ve všední dny v průběhu června a července. Podle organizátorů sbírky jsou vhodné i starší tlačítkové telefony, které mají dlouhou výdrž baterie. Ideální je přibalit i nabíječku, nutné to ale není. Telefony mohou být i lehce poškrábané. Hlavní je, aby byly funkční.

Ročně se v ČR prodá kolem čtyř a půl milionu mobilních telefonů. Zhruba 98 % Čechů starších 16 let má svůj mobilní telefon. Na sto domácností pak připadá více než dvě stě mobilů, což může znamenat, že někde leží pět milionů telefonů bez užitku.

„My tuto akci velmi vítáme, protože umožní lidem bez domova komunikovat s úřady i sociálními pracovníky organizací, které jim pomáhají i díky podpoře Magistrátu města Plzeň. Bez mobilu je jen velmi těžké svoji sociální situaci měnit. Skoro každý úředník chce číslo na klienta, každý zaměstnavatel také,“ doplnil Jakub Václavů, vedoucí oddělení sociálního začleňování plzeňského magistrátu.

„Lidé žijící na ulici mají možnost mobilní telefony dobít v řadě sociálních služeb. Případně využívají nabíjecích boxů na nádražích či v nákupních centrech. Pro klienty, kteří jsou více mimo civilizaci by byly určeny powerbanky, které by se ve sbírce vybraly,“ upřesnil Hruška. Darovat mohou lidé i SIM kartu s nabitým kreditem. Účelem sbírky však není poskytnout bezdomovcům kompletní servis. Měli by se také trochu snažit. „SIM karty primárně k telefonům dávat nebudeme. Chceme klienty motivovat, aby si ji obstarali sami a byl tam nějaký podíl jejich spolupráce,“ říká Hruška.

Vybrané telefony navíc organizátoři sbírky označí, aby ztížili jejich případný prodej. Navíc si povedou evidenci a budou přesně vědět, kdo mobil dostal. „Pokud někdo přijde, že ho ztratil, tak má smůlu a další nedostane. Kdybychom v rámci sbírky vybrali telefonů více, tak počítáme s tím, že je nabídneme dalším neziskovým organizacím, které pracují například s osobami ohroženými sociálním vyloučením,“ uzavírá Hruška.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky lidé bez domova, sbírka mobilních telefonů, charita, bezdomovec, mobilní telefon, Martin Hruška, Hamburk, Náměstí republiky, Plzeň, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sbírka mobilních telefonů by měla pomoci lidem bez domova s návratem do práce, snáze si také zavolají pomoc  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.