Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoologická zahrada se raduje ze lvích čtyřčat, návštěvníci je uvidí až se otevře zmodernizovaný výběh

Plzeňská zoologická zahrada si může připsat další chovatelský úspěch. Samice vzácného lva berberského přivedla na svět čtyři mláďata, konkrétně dva samce a dvě samičky. Koťata zatím návštěvníci neuvidí, protože právě probíhá modernizace lvího výběhu. Práce už ale pomalu spějí do finále. Celoroční výběh podle nově přijatých legislativních a veterinárních požadavků plánuje zoo otevřít 28. června.

Lev berberský ve volné přírodě již vyhynul. Na vině jsou lovci, odlesňování krajiny i rozšíření lidského osídlení. Historické prameny uvádí, že poslední lev byl v přírodě zastřelen v roce 1942 v Maroku. Malé populace však pravděpodobně ještě několik let přežívaly v odlehlých oblastech Maroka a Alžírska zhruba až do roku 1962.

„V pondělí 9. května hodinu po půlnoci přivedla na svět Tamika svoje čtvrtá mláďata. Vzhledem k podmínkám probíhají přestavby musíme mláďata i samici pečlivě sledovat pomocí kamer umístěných ve vnitřních ubikacích. Samice potřebuje mnohem více klidu než při předchozích odchovech. Návštěvníky tak prosíme o trpělivost a pochopení, lvíčata uvidí až s otevřením nového výběhu,“ informoval mluvčí zoo Martin Vobruba.

Stavební práce spějí pomalu do finále. Následovat bude výsadba a výsevy rostlin, instalace a doplnění informačního systému a také doladění dekorací. Lvi by se mohli začít s novým výběhem začít seznamovat na přelomu června a července.

Plzeňská zoo po 20 letech přestavuje výběh pro lvy, zvětší se jim prostor

Plzeňská zoologická zahrada po 20 letech od otevření kompletně přebudovává výběh pro lvy berberské. Když ho zoo v roce 2002 otevřela, byl to první výběh v tuzemských zahradách, kde návštěvníky nedělil od zvířat plot, mříže nebo silné sklo, ale...

„Mláďata a samici obvykle spojujeme s ostatními členy smečky ve věku osmi týdnů. O odchodu téměř dvouletých mláďat z předchozího vrhu se již jedná, určitě si ale užijí nějaký čas jak v novém výběhu, tak se svými mladšími sourozenci,“ popisuje Vobruba.

Lvy berberské chová plzeňská zoo od roku 2002, kdy vznikla i rozsáhlá venkovní expozice. V tuzemsku šlo o naprostý unikát, bylo to totiž vůbec poprvé, kdy návštěvníky od zvířat nedělila mříž nebo sklo, ale jen široký vodní příkop a elektrický ohradník. Nyní zoo většinu vodního příkopu zasype. Část, kterou ponechá, výrazně rozšíří. Lvům se tak asi o třetinu zvětší jejich prostor. Přibudou navíc i vyhlídky pro návštěvníky a nové menší expozice připomínající severoafrickou domovinu lvů berberských.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Misíková

Štítky zoo, Plzeň, zoologická zahrada, lvíčata, mláďata, výběh pro lvy, Maroko, Martin Vobruba, Alžírsko, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoologická zahrada se raduje ze lvích čtyřčat, návštěvníci je uvidí až se otevře zmodernizovaný výběh  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.