Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Za poslední roky skončilo 12 procent vesnických hospod, zbývajícím chce pomoci největší tuzemský pivovar

Nejohroženějším druhem českého pohostinství jsou vesnické hospody, na kterých se významně podepsal zákaz kouření, EET a následný odliv hostů během koronavirové pandemie. Vyplývá to z průzkumu Plzeňského Prazdroje, podle kterého v malých obcích do pěti tisíc obyvatel skončilo 12 procent hospod, což je skoro dvojnásobek v porovnání s městy nad 20 tisíc obyvatel.

Největší český pivovar na základě analýzy rozšířil svůj program Vesnice na podporu obecních hospod, do něhož se zapojilo už bezmála 900 provozoven, což je více než desetina všech vesnických hospod v republice. „Program Vesnice jsme odstartovali v roce 2017. Cílem bylo zastavit vymírání vesnických hospod, chtěli jsme je naopak oživit a pomoct hospodským, aby se jim hosté zase vrátili. Hospoda spolu s fotbalem a kostelem tvoří důležitý trojúhelník společenského života v malých obcích,“ popisuje Milan Pavelka, který má program Vesnice na starosti.

Do vesnických podniků investoval pivovar téměř 18 miliónů korun, nejvíce vloni, kdy šlo o 5,6 milionu. Zapojit se může každá hospoda, která odebírá pivo z plzeňského pivovaru a zároveň se nachází v malé obci. Pivovar posléze majiteli pomůže s vybavením, personálem nebo tipy, jak nalákat hosty.

Plně automatizovaný obří sklad na lahve za 780 milionů korun buduje Prazdroj ve svém plzeňském areálu

Nový plně automatizovaný sklad na lahve a plechovky za 780 milionů korun, buduje ve svém areálu pivovar Plzeňský Prazdroj. Zprovozní ho ještě do konce tohoto roku. Jeho skladová kapacita bude zhruba 18 milionů piv a bude největší a nejmodernější...

„Není to jen o finančním příspěvku, snažíme se zapojit také majitele a provozovatele, ale co nejvíce i místní lidi. Ať už jde o novou fasádu, výmalbu nebo lavice a stoly na zahrádku, domluvíme se s hospodským, aby sehnal pár místních šikovných lidí, kteří to dokážou opravit či vyrobit, my pomůžeme s financováním. Toto zapojování komunit v místě výborně funguje a je pro hospodské výhodné,“ říká Pavelka. Podle Pavelky se často setkávají s tím, že hospodští neví, jak přilákat nové hosty. Přitom stačí málo, třeba uspořádat akci, pozvat kapelu nebo uvařit něco speciálního.

 Do programu se zapojil například majitel hospody ve Staňkově na Domažlicku Milan Hilpert, kterému pivovar zaplatil novou fasádu, proměnu interiéru a výčepu. „Nastartovalo nám to hlavně letní prodeje, díky proměně jsme získali i zcela nové štamgasty, kteří si nás oblíbili,“ uvedl Hilpert.  „Prošli jsme rekonstrukcí, pivovar nám finančně pomohl i se stavbou pergoly a poradil nám, jak přilákat hosty,“ doplnil majitel hospody v Obecnici Miroslav Kadič.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Plzeňský Prazdroj | Zdroj Plzeňský Prazdroj

Štítky průzkum, vesnické hospody, EET, zákaz kouření, Plzeňský Prazdroj, hospoda, pivovar, Plzeňský Prazdroj, a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za poslední roky skončilo 12 procent vesnických hospod, zbývajícím chce pomoci největší tuzemský pivovar  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.