Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Přestavba TechTower za 720 milionů korun jde do finále, od února 2023 bude rájem pro inovativní firmy

Z 80 procent je už dokončen projekt přeměny bývalého areálu plzeňského pivovaru Světovar na technologický park TechTower za 720 milionů korun. Jde aktuálně o největší investiční akci města Plzně. První objekt bude dokončen už v červnu. V TechTower budou sídlit inovativní studentské a start-upové firmy, které se tam začnou stěhovat od února 2023. Na 10 tisíc metrů čtverečních nové plochy se vejde 600 lidí a asi 40 firem.

Většinu nákladů na rekonstrukci hradí Plzeň ze svých vlastních prostředků, z fondů EU získalo město dotaci 181 milionů korun. „Snažíme se, aby tady vznikaly firmy, které budou technologicky vyspělé, zaměstnají Plzeňáky a budou mít potenciál prorazit v cizině jako úspěšné. Pronajímatelných kanceláří je tam 2500 metrů čtverečních od kójí pro start-upy se třemi lidmi po velké firmy v mezonetech,“ informoval Luděk Šantora, šéf Správy informačních technologií města (SIT), která zaštiťuje provoz areálu. Vznikající kanceláře se nacházejí například v bývalých v ležáckých sklepích pivovaru.

TechTower bude zaměřený na 5G a 6G mobilní sítě, umělou inteligenci, autonomní mobilitu, roboty i biomedicínu. Na zajímavé trendy do budoucna, řekl Šantora. Uvnitř hlavního objektu je například už téměř hotová deset metrů hluboká nádrž, ve které se budou testovat podvodní roboti. Podobná dosud v ČR není. Zatím je obří hluboký bazén zakrytý deskami a ještě to nějakou dobu potrvá, než se do něj napustí voda. V budoucnu by mohl sloužit i pro výcvik hloubkových ponorů potápěčů Ve vedlejší budově, která ale není součástí projektu, má vzniknout polygon na testování robotů.

V přízemí TechToweru bude multifunkční sál s plochou 600 metrů čtverečních, který bude sloužit pro výstavy, konference a semináře, jídelna a zázemí budovy. Největší prostory ve třetím a čtvrtém patře obsadí místní renomované firmy zabývající se virtuální realitou a internetem věcí. V pátém patře budou coworkingové prostory pro mladé i digitální nomády, kteří si třeba pronajmou stůl na měsíc. Ve druhém patře jsou kóje pro dva tři lidi. Srdcem TechToweru bude tzv. Seat Up Space v posledním patře s výhledem na celé město. Půjde o komunitní prostor pro setkávání zástupců firem. V sousední vile, která bude dokončena v červnu, vznikne v přízemí také školka pro děti zaměstnanců.

„Plzeň má velkou průmyslovou tradici, přičemž TechTower nabízí skvělou příležitost, jak napsat její další kapitolu. Inovativní společnosti zde najdou mnohem víc než zdi, v nichž mohou pracovat. Vzniká místo, kde se spojí komunita lidí, místo, které bude sršet nápady, kde ti zkušenější budou předávat svoje znalosti a nechají se inspirovat energií a kreativitou mladých podnikavců. Věřím, že právě díky těmto aktivitám se nám v Plzni podaří udržet vzdělané mladé lidi, přilákat kapacity v daných oborech, a tím profilovat město jako metropoli vědy a výzkumu, jako město zaměřené na odvětví s přidanou hodnotou,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS).

„Je třeba říct, že už téměř polovina plochy k pronájmu z uvedeného počtu je zarezervována, z čehož máme velkou radost, protože se firmy hlásily bez toho, aniž bychom prostory speciálně inzerovali,“ doplnil Luděk Šantora.

Bývalý areál pivovaru Světovar po válce obsadila armáda. Když objekty po revoluci koncem minulého století obsadila, dál se nevyužívaly a už jen chátraly. V souvislosti s projektem Plzeň-Evropské hlavní město kultury 2015 tam měla vzniknout kulturní fabrika a archiv. Projekt ale v roce 2014 překazilo zjištění, že se v něm nachází obrovské množství korkodehetu, který sloužil jako izolace pivovarského objektu. Jedná se o nebezpečnou karcinogenní látku, podle expertů mnohonásobně převyšoval obsah karcinogenních látek v izolaci platné hygienické limity. Následovala složitá kontaminace objektu a potom se pro něj hledalo nové uplatnění.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky TechTower, areál Světovar, rekonstrukce Světovaru, Pavel Šindelář, Luděk Šantora, Plzeň, projekt, metr čtvereční, pivovar, Evropská unie, SEAT, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba TechTower za 720 milionů korun jde do finále, od února 2023 bude rájem pro inovativní firmy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.