Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oblíbená Lobezská jezírka se dočkají rozšíření o nové tůně, přívoz i labyrint

Rekreační areál na plzeňské Doubravce se dočká rozšíření. Čtvrtý městský obvod spolu s městem už vykoupil pozemky a má studii zahrnující území o velikosti téměř 18 tisíc metrů čtverečních. Záměrem radnice je vyhledávanou lokalitu obohatit o další vodní plochy, pláž nebo hřištěm pro míčové hry. Náklady na potřebné úpravy jsou 20,5 milionu korun.

„Chceme plně využít potenciál oblasti. Z místa, které bylo tak zarostlé, že jím ani nešlo projít, plánujeme vytvořit další prostor pro relaxaci a zábavu. Návrh počítá se vznikem dvou tůní, výsadbou rostlin a dřevin a instalací herních prvků například v podobě mola, přívozu, labyrintu nebo piknikové sestavy,“ popisuje starosta čtvrtého obvodu Tomáš Soukup (ANO).

Prostor z jedné strany ohraničují stávající jezírka, z další strany pak Lobezský park. Dnes se na ploše nachází nálety. „Území je z velké části kvalifikováno jako aktivní zátopové a řeka Úslava je v tomto úseku velmi rychlá, proto jsou možnosti toho, co by zde mohlo vzniknout, velmi omezené,“ popisuje úskalí projektu místostarosta Zdeněk Mádr (ODS).

Nevyužitá plocha u Hrádeckého potoka se může v budoucnu proměnit v park nebo sportoviště

V současné době je plocha luční nivy nevyužitá, již brzy by se to ale mohlo změnit. Možné úpravy už radnice projednávala s krajináři, architekty i vodohospodáři, kteří představili veřejnosti možné návrhy na úpravu lokality. Podle nich by tam...

Nakonec se podařilo najít řešení, která na jednu stranu nebrání průtoku vody v případě povodně, zároveň jsou šetrná k životnímu prostředí zejména v oblasti ochrany živočichů, a přesto budou dostatečně atraktivním lákadlem pro jeho návštěvníky.

Autorem studie je Ateliér Rákos, který stojí za obnovou Lobezského parku, který před čtyřmi lety získal ocenění Stavba roku Plzeňského kraje v kategorii veřejná prostranství.

Podle návrhu bude obvod větší tůně 236 metrů a pojmout by měla 1417 metrů krychlových vody. Její plochu rozdělí samoobslužný přívoz. Menší tůně bude mít zhruba poloviční obvod a bude také výrazně mělčí.

Na místě vzniknou také nové cesty, aby se návštěvníci pohodlně dostali k vodním plochách. Radnice nechá doplnit herní prvky, mobiliář a naučné tabule. S budoucí podobou tůní se budou moci seznámit obyvatelé Doubravky na koncertu v Lobezském parku, který se uskuteční v pátek 20. května od 18 hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO Plzeň 4

Štítky Lobezská jezírka, projekt, tůně, zeleň ve městě, vodní plochy, Doubravka, ANO 2011, ODS, Úslava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbená Lobezská jezírka se dočkají rozšíření o nové tůně, přívoz i labyrint  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.