Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Architektonická soutěž na nový bazén na Borských polích za 300 milionů zná svého vítěze

Mezi 15 přihlášenými projekty uspěl u odborné poroty návrh plzeňského týmu AVE architekt. Nový krytý bazén má stát vedle kampusu Západočeského univerzity. Verdikt soutěže už posvětili také zastupitelé. Stavba objektu vyjde podle odhadů na 250 až 300 milionů korun. Nový bazén by měl nahradit zastaralý plavecký bazén v Kozinově ulici, který provozuje SK Radbuza Plzeň. Nové sportoviště by mělo sloužit plaveckému klubu i veřejnosti.

Se všemi soutěžními návrhy se mohou seznámit také Plzeňané, a to prostřednictvím výstavy v knihovně ZČU, která tam bude do 3. června. 

Novostavba plaveckého bazénu vyroste na Borských polích v těsném sousedství Západočeské univerzity a bude dobře dostupná i hromadnou dopravou. Záměr radnice bylo vytvoření multifunkční plavecké haly s bazény, sportovišti a relaxační plochou. Součástí stavby by mělo být také parkoviště či parkovací dům. Jelikož se jedná o velmi exponované místo, rozhodla se radnice vypsat anonymní architektonickou soutěž. Do té se přihlásilo 15 architektonických kanceláří.

„Patnáct návrhů od renomovaných známých architektů až po mladá progresivní začínající studia nám dalo svobodu ve výběru, mohli jsme hodnotit z různých hledisek a porovnávat jednotlivá řešení. Věřím, že jsme pro Plzeňany vybrali skutečně ten nejlepší návrh nového borského bazénu,“ uvedl plzeňský primátor Pavel Šindelář (ODS).

Vítězný návrh pochází z dílny Václava Ulče staršího a mladšího a Barbory Červeňové. Autoři návrhu podle poroty svým záměrem vhodně doplňují urbanistickou infrastrukturu a berou v potaz také okolí objektu. Hlavní vstup se například orientuje na zastávky MHD a venkovní sportovní plochy naopak míří do dvora, aby posléze navázaly na budoucí park.

„Architektonické řešení vychází z navržených konstrukcí odpovídající dané funkci. Provozní řešení je jasné, přehledné a navržená etapizovatelnost je realizovatelná. Porota hodnotí kladně možnost provozovat jednotlivé části samostatně, nezávisle,“ přiblížila Stanislava Maronová z Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně, která měla soutěž na starost. „První etapa by měla směřovat ke kolaudaci na přelomu roku 2024 a 2025, město předpokládá spolufinancování z národních zdrojů," řekl při vyhlášení soutěže náměstek primátora Roman Zarzycký (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vizualizace AVE architekt, a.s.

Štítky nový plavecký bazén, Borská pole, sportoviště, jednání zastupitelstva, architektonická soutěž, bazén, Západočeská univerzita v Plzni, soutěž, Plzeň, Roman Zarzycký, Pavel Šindelář, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Architektonická soutěž na nový bazén na Borských polích za 300 milionů zná svého vítěze  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.