Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U památníku Díky, Ameriko! vzdali hold osvoboditelům Plzně i obyvatelům válkou zmítané Ukrajiny

Slova díků americkým a belgickým hrdinům i odsouzení ruské agrese na Ukrajině. To byla hlavní témata, která rezonovala během vzpomínkového aktu u památníku Díky, Ameriko! v Plzni. Vedle veteránů, kteří se v květnu 1945 zúčastnili osvobozovacích bojů na území Plzeňského kraje i v samotné Plzni, se pietní akce zúčastnila tuzemská politická špička.

Stovky Plzeňanů si dnes vpodvečer nenechaly ujít bezmála dvouhodinový vzpomínkový akt u pomníku Díky, Ameriko! Plzeňský hostitel a primátor Pavel Šindelář (ODS) se úvodem ohlédl za historií slavností a rokem 1990, kdy se konaly vůbec poprvé a lidé mohli po dlouhé době nahlas říct, kdo Plzeň v roce 1945 skutečně osvobodil.

„Před pár dny byly ze Spojených států amerických do České republiky přepraveny ostatky generála Františka Moravce. Je to právě on, kdo je považovaný za autora operace Anthropoid. Generál Moravec si v roce 1938 do svých poznámek zapsal: ´O hranicích a svobodě se nediskutuje. Musí se bránit vždy a všemi prostředky.´ Tato jeho slova byla platná tehdy a platí i dnes. Nepřestávejme si je připomínat,“ uvedl Šindelář ve své řeči.

Jaké byly nelegální oslavy osvobození americkou armádou před rokem 1990? Bez pomníků a pod dozorem StB

Odstranění a zničení pamětních desek, připomínajících osvobození jihozápadních Čech americkou armádou a čtyřicetiletá úporná snaha komunistického režimu vygumovat z dějin naší země pravdivou historii o osvobození v květnu 1945. Přesně to se dělo...

Řečníci dnes na podiu nemluvili pouze o obětech druhé světové války a statečnosti bojovníků. Často zmiňovali i současnou situaci na Ukrajině. „Ruská ideologie, které dnes čelí Ukrajina, má stejné rysy jako nacistická a má stejně devastující účinky. Proto musí být poražena. Jsem moc ráda, že Američané i Češi pro to opět dělají maximum," řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09).  

Její slova doplnila ministryně obrany Jana Černochová (ODS) podle níž vděčíme Spojeným státům za mnohé. „Ostatně USA stáli také u zrodu Československa v roce 1918. A stejně aktuální je jejich pomoc dnes, kdy na východ Evropy vtrhly jednotky válečného zločince Putina. Před jeho dalšími dobyvačnými choutkami je proto pro nás jedinou záchranou, že jsme členy nejsilnější vojenské organizace na světě - Severoatlantické aliance. A v ní hrají dominantní roli právě Spojené státy a jejich jednotky," zdůraznila Černochová.

Ministryně dále uvedla, že vláda rapidně navyšuje armádní investice a nechce být pouze pasivním příjemcem pomoci, ale chce se na své obraně podílet také sama. „Udělám vše pro to, abychom mohli co nejdříve naši armádu modernizovat," uvedla. Ze zástupců vlády se vzpomínkové akce účastnili také ministr kultury Martin Baxa (ODS) a ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti).

Velký potlesk od Plzeňanů sklidil americký chargé d'affaires Michael Dodman, podle něhož jsme teď všichni znovu v situaci, kdy musíme odhodlaně bránit hodnoty jako jsou svoboda, demokracie, lidská práva a kolektivní bezpečnost. „Právě teď prožíváme historii znovu. Máme před sebou diktátora, který je posedlý myšlenkou obnovit svou říši. Ale z historie víme, že láska lidí ke svobodě jen tak nezmizí. Vzdáváme hold statečným ukrajinským mužům a ženám, kteří stojí bok po boku – civilisté vedle vojáků – a bojují proti agresorovi. Zdravíme také všechny Čechy, kteří laskavě přijali uprchlíky z Ukrajiny, kteří museli prchnout ze své vlasti před agresí putinského režimu,“ uvedl ve své řeči.

Do Plzně obsazené Němci přijeli Američané ráno 6. května 1945 v 8.15. V ulicích pak vypukly boje

Američtí vojáci 16. obrněné divize dorazili do centra Plzně 6. května 1945 ráno v 8.15 hodin. I když byl v tu dobu ve městě klid, zdaleka ještě nebylo dobojováno. Německá armáda se nehodlala jen tak lehce vzdát. Plzeň zažila po příjezdu Američanů...

K Plzeňanům promluvili i samotní veteráni

Své pozdravy přidali v závěru také samotní veteráni, na které nedají Plzeňané dopustit. „Dnes chci především říct: Pamatujme si, že svoboda není nikdy zadarmo a nemůžeme ji chápat jako samozřejmost. Opravdu cítím, že Česká republika je mým druhým domovem, protože jsem chodil do školy s Čechy, hráli jsme si a pamatuji si na ně. Kdybych se někdy musel z Ameriky odstěhovat, přestěhoval bych se sem, do Plzně,“ řekl sedmadevadesátiletý americký veterán George Thomson.

Mikrofonu se ujal také sedmadevadesátiletý americký veterán Herman Geist. „Byl jsem zde poprvé v roce 1990. Bylo to tehdy, když se stavěl ještě původní památník Díky, Ameriko! Byli jsme tu i později, když probíhala jeho rekonstrukce a poté, když byl odhalen v nové podobě. Chci jen říci, že vy nezapomínáte a vzpomínáte na nás, a my nezapomínáme na vaši zemi,“ řekl za aplausu nadšeného davu.  

Herman Geist., foto: Martin Pecuch

Richard Pieper byl příslušníkem 97. pěší divize 3. americké armády a byl jedním z prvních, kteří se podíleli na osvobození Aše. „Předtím jsme bojovali jako součást první armády Spojených států amerických v Rúrské kapse. Osvobodili jsme Cheb, Mariánské Lázně a Teplou. V té jsem nějakou dobu zůstal. Hlídali jsme zde klášter, který se stal dočasně táborem německých zajatců. S 97. pěší divizí jsem poté postupoval až do Plzně, kde jsme podporovali 16. obrněnou divizi. Poprvé jsem se vrátil do Plzně v roce 1995 a toto je moje jedenáctá návštěva. Mockrát děkuji. Mám rád Čechy,“ dodal.

Oslavy v Plzni, které už sledují v ulicích tisíce lidí, pokračují v sobotu, kdy je hlavní událostí slavnostní večer na náměstí, nazvaný Thank you, boys! Velkolepé oslavy, které nemají v Evropě obdoby, končí v neděli, kdy je hlavním tahákem dopolední jízda Konvoje svobody s 250 vojenskými vozy, jenž projede po Klatovské třídě.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Pecuch, Zuzana Duzbabová

Štítky Slavnosti svobody, Plzeň, veteráni, osvobození, pietní akt, USA, Ukrajina, památník, válečný veterán, Česko, ODS, historie, Plzeňský kraj, Pavel Šindelář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U památníku Díky, Ameriko! vzdali hold osvoboditelům Plzně i obyvatelům válkou zmítané Ukrajiny  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.