Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nevyužitá plocha u Hrádeckého potoka se může v budoucnu proměnit v park nebo sportoviště

V současné době je plocha luční nivy nevyužitá, již brzy by se to ale mohlo změnit. Možné úpravy už radnice projednávala s krajináři, architekty i vodohospodáři, kteří představili veřejnosti možné návrhy na úpravu lokality. Podle nich by tam mohl vniknout příjemný prostor pro relaxaci a sport. Pokud chce však město na ploše investovat, bude nutné provést odtrubnění tohoto přítoku Berounky.

Hrádecký potok protéká velkou částí Červeného Hrádku, a to skrytě v podtrubí pod zemí. Autoři studie na úpravu lokality by rádi dostali vodu zpět na povrch. Tím dojde k obnovení dlouhodobě udržitelné podoby přírodní potoční krajiny v městském prostoru.

„Pokud by potok zůstal zatrubněný, není možné v jeho okolí realizovat smysluplné úpravy, protože by pak byly znehodnoceny při obnově potrubí. Ta bude v dalších letech nevyhnutelná. Zároveň územní plán ani platná legislativa chránící nivu toku neumožňují jiné využití ploch než jako přírodních nebo jako parku. Revitalizace Hrádeckého potoka je tedy výsledkem zákonných požadavků,“ popisuje Jaroslav Holler z Útvar koncepce a rozvoje města Plzně.

Místa k posezení i tůně pro vodní živočichy

Hlavní myšlenkou studie je využití prostoru pro relax, sport a další aktivity. Navrhované úpravy zahrnují dobré nakládání s vodou a parkové úpravy, které povedou ke zlepšení ovzduší a příjemného prostředí, zejména v letních měsících. Na místě by měly být také lavičky, stoly, pergoly a také herní prvky pro děti.

„Studie navrhuje vznik multifunkčního území, které nabídne vhodné spojení přírody a využití pro lidi. Řešený prostor by měl být klidný, bezpečný, udržovaný, přístupný a prostupný. Také by měl nabízet přístup k vodní hladině a příležitosti k posezení s vyhlídkou na vodu. Nedílnou součástí úprav je zhotovení tůní, které se stanou vhodným prostředím pro vodní živočichy,“ přibližuje za vodohospodáře Kateřina Hánová.

Obnovou za 900 tisíc korun prošlo dožívající dětské hřiště ve Špitálském lese, získalo řadu nových prvků

Velkou obnovou za téměř 900 tisíc korun prošlo dětské hřiště ve Špitálském lese v Plzní na Doubravce. Oblíbené místo malých i větších dětí získalo několik nových herních prvků, které nahradí staré dožívající. Proměnu hřiště na žádost Městského...

Autoři studie také upozorňují na nutnou spolupráci se soukromými vlastníky a případně doporučují také výkupy pozemků. Akce zahrnuje velké území, což je nezbytné například pro zajištění návaznosti na přítoky a okolní cesty. Projekt by měl probíhat ve třech etapách a značnou část by měly pokrýt dotace. Vedení čtvrtého městského obvodu ale zatím nedokáže odhadnout, kdy by mohly začít první práce.

„Červený Hrádek patří mezi dynamicky rozvíjející se části našeho obvodu. V diskusi ohledně jeho budoucí podoby a podpory projektu jako takové je pro nás zásadní jak názor odborníků, tak místních občanů, kteří území dobře znají a vědí, co jim v místě nejvíce chybí,“ uvedl starosta městského obvodu Plzeň 4 Tomáš Soukup (ANO).

„Lokalita, která tvoří z významné části centrum Červeného Hrádku, je dlouhodobě v ne příliš udržovaném stavu a netvoří příjemné propojení mezi zastavěnými částmi této lokality. Úvahy, zda a za jakých okolností by bylo realizovatelné a účelné otevřít koryto Hrádeckého potoka, jsou již dlouhodobě, a tak jsme rádi, že návrh máme na stole a veřejnost si může říci, zda a v jakém rozsahu by se jí to líbilo či naopak,“ dodává místostarosta Zdeněk Mádr (ODS). Připomínky ke studii mohou lidé zasílat do 8. května na e-mail: vyborna@plzen.eu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MO Plzeň 4

Štítky Doubravka, revitalizace, zeleň ve městě, Hrádecký potok, voda v krajině., potok, Berounka, Plzeň, ODS, ANO 2011, sportoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevyužitá plocha u Hrádeckého potoka se může v budoucnu proměnit v park nebo sportoviště  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.