Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po zimní přestávce se znovu vrátí do provozu kašny a fontány v centru Plzně

Západočeskou metropoli rozzářily tisícovky květin a už za pár dní se opět vrátí voda do kašen, fontán, pítek a dalších vodních prvků. Podle odpovědných pracovníků je nejsložitější uvést do provozu trojici kašen na náměstí Republiky. Vodní prvky v centru Plzně, na Mikulášském náměstí, Borském parku, Červeném Hrádku a v Jetelové ulici spravuje Odbor životního prostředí Magistrátu města Plzně.

Voda začne z vodních prvků tryskat v neděli 1. května. Práce na jejich znovu zprovoznění začaly přesně před měsícem. „Postupně došlo k demontáži a odvozu ochranných krytů a bandáží, k vyčištění nádob, kontrole technologií a jejich opětovnému napuštění. Tento poslední dubnový týden jsou ve zkušebním provozu, abychom mohli případné závady nechat opravit,“ popsal náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP09).

Do provozu se v širším centru města vrací 32 vodních prvků. Kontrolou musí projít rozvody elektroinstalace a vody, aby se zjistilo, jestli nedošlo během zimy k jejich poškození. Stejně tak musí pracovníci věnovat pozornost čerpadlům, tryskám a reflektorům.

Západočeská metropole s příchodem jara rozkvetla tisícovkami květů

Krokusy, narcisty, modřence a další rostliny vykvetly v těchto dnech v ulicích Plzně. Správa veřejného statku (SVS) nechala pomocí speciálního stroje na podzim loňského roku vysázet zhruba 40 tisíc kusů jarních cibulovin na ploše 900 metrů...

Nejnáročnější na opětovné spuštění jsou pozlacené kašny na náměstí Republiky – Anděl, Velbloud a Chrtice. Trojice moderních kašen vyrobených podle návrhu pražského architekta Ondřeje Císlera, ozdobené sedmi druhy plátkového zlata, má své technologické zázemí ukryté v prostorách plzeňského podzemí. Tam se také nachází největší, skoro dvacetikubíková rekuperační nádrž kašny Velbloud.

„Moderní kašny vracející vodu na plzeňské náměstí spustilo město na konci července 2010. Od té doby došlo k jejich drobným opravám, například v letech 2014 a 2015 k opravě zlacení poškozených míst chrliče. Dosud největším zásahem byla loňská instalace olověné vany kašny Velbloud kvůli objevené trhlině,“ doplnila Ilona Pelíšková z odboru životního prostředí.

Kašny zbytečně neplýtvají vodou

„Voda v jednotlivých kašnách většinou cirkuluje v uzavřeném okruhu, což je nejen hospodárné, ale i ekologické. Výměna vody se provádí jednou měsíčně, nebo častěji podle případného vandalismu, ve fontánách totiž často končí květiny, mobiliář, odpadky nebo mycí prostředky. Kvůli udržení její čistoty a ochrany složitých technologií fontán ji musíme chemicky upravovat dodáváním chloru tak, aby se v kašnách netvořily řasy,“ vysvětluje  Lucie Davídková, vedoucí oddělení městské zeleně odboru životního prostředí. Zároveň doplňuje, že voda z kašen v žádném případě není určená k pití. Pokud se budou chtít Plzeňané osvěžit, mohou využít pítka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně | Zdroj Magistrát města Plzně

Štítky kašny, fontány, zeleň, Plzeň, odzimování, kašna, fontána, životní prostředí, Náměstí Republiky, Borský park, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po zimní přestávce se znovu vrátí do provozu kašny a fontány v centru Plzně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.