Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Plzeňském kraji našly práci téměř čtyři tisíce ukrajinských uprchlíků, zájem o ně mají především velké firmy

Úřad práce (ÚP) v Plzni eviduje na pracovištích v regionu přes 4300 nabídek míst od více než stovky firem, které mají zájem zaměstnat válečné uprchlíky z Ukrajiny. Většinou už v nich pracují jejich krajani, kteří nově příchozím pomohou s komunikací. V kraji je nízká nezaměstnanost, aktuálně 2,7 procenta a značný počet volných míst na něž se mohou Ukrajinci také hlásit. Do regionu dosud přišlo podle odhadů vedení kraje 22 000 uprchlíků z Ukrajiny napadené Ruskem. Do vzdělávání v kraji se zapojila téměř čtvrtina ukrajinských dětí od tří do 18 let.

Zhruba polovina volných míst určených pro Ukrajince je také pro ženy, které stále tvoří téměř 90 procent běženců. ÚP seznam volných pozic každý den doplňuje. K dispozici je na jeho pracovištích v regionu i v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU), jímž od 1. března prošlo přes 19 000 lidí a dosud zajistilo ubytování více než 1700 uprchlíkům. KACPU funguje stále nonstop, i když počet uprchlíků se proti prvním týdnům snížil na čtvrtinu, na 200 denně. Ukrajinci tam dostávají pracovní nabídky s kontakty. Pokud mají ubytování mimo Plzeň, musejí jít na okresní pracoviště ÚP.

Ženy tvoří zhruba 88 procent uprchlíků v kraji. „Řada firem hlásí i taková místa, která mohou vykonávat. I pro ženy jsou vhodné třeba pozice montážních a pomocných dělníků ve výrobě a obsluhy linek a strojů, jichž je nejvíc. Dále zahradnice, šičky-švadleny, uklízečky, kuchařky a jejich pomocnice, pokojské, skladnice," uvedl Tomáš Moravec z krajské pobočky ÚP. Pro muže jsou to hodně zedníci, tesaři, truhláři, zámečníci a řidiči.

Zájem o ukrajinské uprchlíky mají firmy po celém kraji, zejména podniky vyrábějící autodíly z Plzně, Boru u Tachova, Přeštic a Hrádku u Rokycan, jsou mezi nimi také pracovní agentury. Nejvíc volných pozic je v Plzni a okolí Tachova. Mezi firmami je plzeňský JTEKT, výrobce systémů řízení aut, Borgers, který má tři továrny na Rokycansku, Lukrena z Plzeňska, která shání zahradníky, sadaře a ošetřovatele zvířat. Zájem má i Nemocnice Sušice, městský sociální ústav v Plzni a sociální centrum Letiny a lázně Konstantinovy Lázně.

Problémem je jazyková bariéra

Podle Petry Mahdalové z firmy JTEKT se pracovní trh v kraji díky uprchlíkům určitě zlepší. „Aktuálně už je přijímáme, mají velký zájem, už proběhlo několik kol náboru. Máme už jich menší desítky zejména na dělnických profesích, jako je operátor výroby, interní logistik i skladník. U technických profesí narážíme na jazykovou bariéru. Mají velmi zodpovědný přístup k práci a jsou velmi dochvilní, zodpovědní. Ukrajinec je pro nás skvělý zaměstnanec," popsala. Hlásí se hlavně ženy a ani vysokoškolačky se nebojí práce ve výrobě. Platově jsou na tom zhruba dvakrát lépe než na Ukrajině. Podle Mahdalové se teď zaučují v tréninkovém centru, pomáhá jim několik zaměstnanců-tlumočníků.

Potravinová banka Plzeň podobně jako humanitární sklad potravinové pomoci Diecézní charity zažívají nápory ukrajinských uprchlíků, hlavně matek s dětmi. Po prvním měsíci, kdy obce i lidé přiváželi množství darů, poslední tři týdny aktivita dárců...

Na nové Ukrajince spoléhá i výrobce nápojových plechovek CANPACK Stříbro. „Ukrajinské zaměstnance už máme, nabídli jsme jim pomoc, pokud za nimi přijede rodina. Určitě přijmeme další," říká personalistka Klára Koupšetová. Stavební firma Berger Bohemia z Plzně nabírá kvalifikované i pomocné dělníky, technické pracovníky, stavbyvedoucí i mistry. U vyšších pozic je podle personalistky Lucie Bobkové škoda, že i když mají kvalifikaci, tak je do nich zatím nemůže obsadit kvůli jazykové bariéře, protože musí komunikovat s lidmi na stavbách. „Můžeme je nabrat na nižší pozici, aby se adaptovali, krajané jim pomohou a předávají zkušenosti," uvedla. Podle ní zlepší situaci na trhu práce.

Z ukrajinských dětí, které přijely do regionu, se do vzdělávání dosud zapojilo 23 procent. „Podle ministerstva vnitra je v regionu 6322 ukrajinských dětí ve věku tři až 18 let," uvedla ve čtvrtek mluvčí kraje Eva Mertlová. Nejvíce, přes 4000, je jich ve věku sedm až 15 let, 1300 od 16 do 18 let a více než tisícovka od tří do šesti let.

V adaptačních skupinách pro děti od tří let do věku 15+ jich jich bylo přes 500, přijatých do MŠ 64, v ZŠ 790 a na SŠ 63. Krajská data ale podle Mertlové nevyplnily všechny školy. Přesnější budou v tomto týdnu ze sběru dat ministerstva školství. V Plzni pobývá aktuálně podle ministerstva vnitra 1900 dětí uprchlíků od šesti do 15 let. Do základních škol bylo přijato 300 žáků, stěžejní přijímání bude v rámci mimořádných zápisů od 1. června do 15. července," doplnila mluvčí města Eva Barborková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky pracovní místa, Ukrajina, úřad práce, ukrajinští pracovníci, uprchlíci, Plzeň, uprchlík, Plzeňský kraj, Úřad práce České republiky, Rusko, Tachov, BERGER BOHEMIA a. s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Plzeňském kraji našly práci téměř čtyři tisíce ukrajinských uprchlíků, zájem o ně mají především velké firmy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.