Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dominanta Plzně a jedna z největších synagog na světě se po rekonstrukci opět otevřela veřejnosti

Plzeňská synagoga patří mezi největší evropské i světové stavby. V posledních třech letech však byla přístupná jen památkářům a restaurátorům, kteří ji opět vdechli její původní krásu. Slavnostnímu otevření předcházel průvod městem se svitkem Tóry, který vedl od Staré synagogy a účastnily se ho stovky lidí.

Slavností program začal ve Staré synagoze, která byla zaplněna do posledního místa. Další lidé stáli venku na ulici a čekali až se průvod za zpěvu Davidových žalmů vydá na cestu k Velké synagoze. V průvodu šli rabíni a zástupci židovských komunit z celé republiky. Předseda plzeňské židovské obce Jiří Löwy pak Tóru, prvních pět knih Mojžíšových z roku 1896, uložil spolu se Sidonem do svatostánku uvnitř Velké synagogy.

„Synagoga je postavena kolem Tóry. Střed, kolem kterého se vše točí, je Tóra," řekl Löwy. Plzeňská židovská obec má tři Tóry, největší má na výšku metr. Díky sbírce, v níž se podařilo vybrat přes půl milionu korun, nechala obec Tóru dozdobit tradičními doplňky - stříbrnou korunou s horským křišťálem a zlacenými zvonečky a židovskou hvězdou, stříbrným štítem znázorňujícím novorománské průčelí synagogy a ukazovátkem s křišťálem.


Detail koruny, štít a ukazovátko, foto: Martin Tůma

Autorem návrhu byl šperkař a návrhář Petr Vogel z plzeňské Sutnarky. „Taková krásná věc se dělá jen jednou za život,“ uvedl. Ozdoby pak vytvořil významný český klenotník a šperkařský mistr Jiří Urban„Práce na této koruně byla trochu jiná než ty, jež jsem dříve dělal. Není to předmět do vitríny, kde se dá něco ošidit a narafičit. Naopak bude žít a sloužit, proto jsme museli řešit, jak jednotlivé prvky ukotvit, aby dílo přežilo i manipulaci,“ popsal Urban.

Opravy se dočkal i sousední Rabínský dům

Během rekonstrukce se podařilo opravit interiér synagogy a pozornost mohli památkáři upřít také k sousedním Rabínskému domu. Löwy by rád objekt co nejvíce otevřel veřejnosti v rámci prohlídek, výstav či koncertů. „Prohlídka Velké synagogy a jedné z věží bude v nabídce několikrát týdně. Vstupenky je možné zakoupit už teď osobně v infocentrech, nebo na portálu Plzeňská vstupenka,“ uvedla vedoucí průvodců z Turistického informačního centra města Plzně Jaroslava Panušková

Plzeň láká v nové turistické sezoně na prohlídky zrekonstruované katedrály a Velké synagogy

Kromě pravidelných prohlídek historického centra se mohou návštěvníci Plzně těšit také na návštěvu katedrály sv. Bartoloměje a po letech se jim otevře i opravená Velká synagoga, kde budou moci nahlédnout do jedné z věží nebo do Rabínského domu.

Stavba v novorománském stylu zdobená orientálními prvky byla dokončena v roce 1893. Oprava vnitřku začala v roce 2019, stejně jako oprava sousedního Rabínského domu. V jeho suterénu vznikla židovská rituální lázeň mikve, které se věnuje speciální expozice. Synagoga také nabídne novou stálou expozici Tady žili Židé. Na osmi obrazovkách v bočních galeriích je 1800 fotografií míst a památek spojených s životem Židů v Plzeňském kraji.

Stavba s pohnutým osudem

Velká synagoga v ulici sady Pětatřicátníků je s katedrálou svatého Bartoloměje dominantou průmyslové a pivovarské Plzně. Židovský svatostánek sloužil věřícím necelých 50 let. Poté židovskou komunitu ve městě zdecimoval holokaust a 40 let komunismu. Důležitost stavby, která v sobě spojuje víru, historii, kulturu a úctu k našim předkům, připomněl ve své řeči ministr kultury Martin Baxa (ODS).

Na Velké synagoze jsou umístěny desky Desatera (božích přikázání) a v té, která označuje přikázání nezabiješ, je stále patrná stopa po kulce z druhé světové války. Stopa po kulce byla v destičce symbolicky ponechána.

„Je mi ctí být při otevření nové kapitoly v dějinách plzeňské Velké synagogy a pevně věřím a doufám, že se takového dne brzo dočkají dnes těžce zkoušené synagogy na východě Ukrajiny. Že se ta v Mariupolu dočká před válkou plánované opravy, že se Zlatá růže v Dnipru, která se v těchto dnech změnila v uprchlické centrum, vrátí ke svému původnímu účelu, že lidé zas budou moci v klidu uctít památku obětí v Babim Jaru.Je nejvyšším mravním závazkem nás všech v tom ze všech sil pomoci," zdůraznil Baxa.

Monumentální stavba byla postavená v letech 1890 až 1893 z darů plzeňských Židů. Od otevření synagogy, kdy měla Plzeň asi 50 000 obyvatel, z toho přes 2500 Židů, se tam bohoslužby konaly do roku 1941. Od zničení nacisty ji nejspíš zachránila poloha mezi dvěma domy i to, že posloužila jako skladiště zabaveného židovského majetku. V roce 1992 byla vyhlášena národní kulturní památkou. V 90. letech minulého století prošla první rozsáhlou rekonstrukcí.  Dnes v synagoze schází opravit dvoukřídlé varhany z roku 1890, třeba by bylo asi 20 milionů korun.

FOTOGALERIE: Slavnostní otevření Velké synagogy

Neděle, 10. dubna 2022, 20:04

FOTOGALERIE: Slavnostní otevření Velké synagogy
FOTOGALERIE: Slavnostní otevření Velké synagogy

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Velká synagoga, rekonstrukce, otevření, Plzeň, památka, Židé, synagoga, dům, Martin Baxa, Jiří Urban, druhá světová válka, holokaust, Martin Tůma, Petr Vogel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dominanta Plzně a jedna z největších synagog na světě se po rekonstrukci opět otevřela veřejnosti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.