Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Úřad práce v Plzni eviduje 4200 míst pro válečné uprchlíky, zájem mají velké firmy i nemocnice

Úřad práce v Plzni (ÚP) eviduje na pracovištích v Plzeňském kraji 4200 nabídek pracovních míst od více než 100 firem, které chtějí zaměstnat ukrajinské uprchlíky. Práci už v průmyslovém kraji našlo 3500 válečných uprchlíků. Zaměstnavatelé to potvrdili informační kartou. V kraji je spíše nízká nezaměstnanost, aktuálně 2,7 procenta, a značný počet volných míst evidovaných ÚP, celkem 33 500. Do regionu dosud přišlo podle odhadů vedení kraje 20 000 uprchlíků z Ukrajiny napadené Ruskem.

Zhruba polovina volných míst, určených pro Ukrajince, je také pro ženy, které stále tvoří téměř 90 procent běženců. Za tři týdny stoupl počet nabídek v regionu zhruba o dvě třetiny. ÚP dosud uprchlíkům vyplatil zhruba 12 000 humanitárních dávek ve výši 5000 korun na osobu.

ÚP seznam volných pozic každý den doplňuje, je k dispozici na jeho pracovištích v regionu i v Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU), jímž od 1. března prošlo přes 17 500 lidí, ve čtvrtek 166, a dosud zajistilo ubytování 1500 uprchlíkům. Ukrajinci tam dostávají pracovní nabídky s kontakty. Pokud mají ubytování mimo Plzeň, musejí jít na příslušná okresní pracoviště ÚP.

 V kraji úřad aktuálně eviduje 33 500 volných pracovních míst, o něž se mohou hlásit také Ukrajinci, největším problémem je, aby se dokázali domluvit. Vhodnější je tedy, aby se obraceli na zaměstnavatele nabízející uvedených 4200 míst ve speciální databázi jen pro uprchlíky, kde je větší šance, že v těchto firmách pracují jejich krajané a pomohou jim s komunikací.

Uprchlíci s vízem ke strpění mohou v ČR pracovat bez pracovního povolení. Na trhu práce mají stejné postavení jako přistěhovalci s trvalým pobytem. Ucházet se mohou o všechna volná místa. K výkonu některých povolání je ale nutné uznání vzdělání, třeba u lékařů a sester. Zákon, který upravuje práci bez povolení a humanitární dávku, platí do března 2023.

Velkou roli hraje zajištění péče o děti

Ženy tvoří zhruba 88 procent uprchlíků v kraji. „Řada firem hlásí i taková místa, které mohou vykonávat," řekl Tomáš Moravec z krajské pobočky Úřadu práce. I pro ženy jsou vhodná například místa montážních a pomocných dělníků ve výrobě a obsluhy linek a strojů, jichž je nejvíc. „Dále jsou pro ně určené zahradnice, šičky-švadleny, uklízečky, kuchařky a jejich pomocnice, pokojské, skladnice," uvedl. Pro muže jsou to hodně zedníci, tesaři, truhláři, zámečníci a řidiči.

Podle ředitele Úřadu práce ČR Viktora Najmona řeší ženy s dětmi v první řadě zajištění péče o děti a ubytování, až následně se zajímají o práci. Aktuálně vyhledávají spíše krátkodobé pracovní poměry, protože věří, že se vrátí brzy domů. „Proto i v případě, že mají vyšší nebo specializovanou kvalifikaci, projevují zájem třeba i o manuální profese. S ohledem na děti také dávají přednost jednosměnným pracím," dodal.

Zájem mají velké firmy i nemocnice

Zájem o ukrajinské uprchlíky mají firmy po celém kraji, zejména podniky vyrábějící automobilové díly z Plzně, Boru u Tachova, Přeštic a Hrádku u Rokycan, jsou mezi nimi také pracovní agentury. Nejvíc volných pozic je v Plzni a v okolí Tachova. Mezi firmami je třeba plzeňský JTEKT, výrobce systémů řízení aut, Lukrena z Plzeňska, která shání zahradníky, sadaře a ošetřovatele zvířat. Zájem má také třeba Nemocnice Sušice a městský sociální ústav v Plzni a sociální centrum Letiny a lázně Konstantinovy Lázně.

Před plzeňským úřadem práce byly minulý týden fronty stovek lidí přes celé parkoviště, tento týden ještě v pondělí a středu, dnes je jich tam málo. Uprchlíci tam chodí hlavně žádat o humanitární dávku 5000 korun, na níž mají od poloviny března nárok všichni, kteří po příchodu do ČR dostanou vízum ke strpění. Mohou o něj žádat také elektronicky, pokud potvrdí svoji identitu a mají účet u české banky. „Chodí nám sem pomáhat tlumočník. A minulý víkend postavili hasiči venku buňku, kde jim dají teplý čaj nebo kafe, a jsou tam tři suché záchody," řekl Moravec.

ÚP funguje stále také v KACPU, kde má přes den jednoho až dva pracovníky, kteří uprchlíky informují o volných místech podle místa pobytu. Dávají jim kontakty na firmy a informují je o tom, že mohou žádat o humanitární dávku, a pomohou jim s vyplněním žádostí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Úřad práce

Štítky pracovní místa, Ukrajina, úřad práce, ukrajinští pracovníci, uprchlíci, Plzeň, uprchlík, Úřad práce České republiky, Plzeňský kraj, Rusko, Česko, Tachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad práce v Plzni eviduje 4200 míst pro válečné uprchlíky, zájem mají velké firmy i nemocnice  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.