Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeň láká v nové turistické sezoně na prohlídky zrekonstruované katedrály a Velké synagogy

Kromě pravidelných prohlídek historického centra se mohou návštěvníci Plzně těšit také na návštěvu katedrály sv. Bartoloměje a po letech se jim otevře i opravená Velká synagoga, kde budou moci nahlédnout do jedné z věží nebo do Rabínského domu.

Slavnostní znovuotevření Velké synagogy se uskuteční v neděli 10. dubna. Zahájí ho v 17 hodin průvod se svitkem Tóry vytvořeným na konci 19. století. Slavnostní program ve Velké synagoze začne v 18:00. Večer zazní skladby inspirované židovskými modlitbami, které jsou upravené pro tuto zvláštní příležitost.

„Letošním zlatým hřebem turistické sezóny budou komentované prohlídky Velké synagogy, která je největší synagogou v Česku, druhou největší v Evropě a jednou z pěti největších na světě,“ prozradila vedoucí průvodců z Turistického informačního centra města Plzně Jaroslava Panušková. Zájemci budou moci využít dva prohlídkové okruhy. První zavede návštěvník do věže synagogy, druhá nabídne nahlédnutí do Rabínského domu a rituální židovské lázně mikve.

Pozoruhodná stavba byla dokončena v roce 1893. V současné době slouží nejen náboženským účelům, ale díky vynikající akustice a unikátní atmosféře je oblíbeným místem pro pořádání koncertů nebo výstav. V roce 2019 započala stamilionová rekonstrukce interiéru a oprava sousedního rabínského domu, kterému se věnuje speciální expozice. „Právě do této expozice bude možné nahlédnout během připravovaných komentovaných prohlídek Velké synagogy. Tato prohlídka se bude konat každé pondělí od 15.30. Prohlídka Velké synagogy a jedné z věží bude v nabídce několikrát týdně. Vstupenky je možné zakoupit už teď osobně v infocentrech, nebo na portálu Plzeňská vstupenka,“ láká Panušková.

V katedrále sv. Bartoloměje se lidé dostanou také na půdu, foto: Miroslav Chaloupka

Už nyní mohou milovníci architektury vyrazit na prohlídky do katedrály sv. Bartoloměje, kde je k dispozici také půdní expozice, který vznikla při obnově katedrály. „Během komentované prohlídky interiéru se návštěvníci seznámí s historií stavby katedrály, nahlédnou do Šternberské kaple, mohou obdivovat nádherná vitrážová okna a dozví se více o krásném slohu a Plzeňské madoně, nejvýznamnějším uměleckém díle v Plzni. Komentovaná prohlídka vedoucí do podkroví zájemce seznámí s historií zvonů a stavby katedrály a zavede je až na ochoz věže, ze které je krásný výhled na celé město i okolí, při dobrém počasí až na vrcholky Alp,“ popisuje mluvčí městské organizace Plzeň – TURISMUS Petra Vomelová.

Tematické prohlídky se zaměří na osvobození Plzně

V nabídce ani letos nebudou chybět tematické prohlídky. Jednou z nich je květnová trasa “Osvobození 1945“, při níž se zájemci podívají na místa v centru města, která hrála při osvobozování Plzně americkou armádou zásadní význam, a dozví se, co se v učebnicích nepíše. O jakou vzdálenost byla po náletu 17. dubna 1945 posunuta kopule budovy hlavního vlakového nádraží nebo kolik děr po střelách z kulometu Browning restaurátoři při rekonstrukci katedrály sv. Bartoloměje v 90. letech nalezli v místě hodin na věži? To všechno se v rámci komentovaných procházek dozvědí.

Minimálně jednou do měsíce se uskuteční také trasa “Báje a pověsti plzeňské“ nebo “Za tajemstvím výzdoby plzeňských domů“. Každou sobotu od 14. května do 8. října se pak v 15 hodin průvodci představí „To nejlepší z Plzně“.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Miroslav Chaloupka, Petr Polák

Štítky turismus, léto, sezona, návštěvníci, Plzeň, Plzeňský kraj, Velká synagoga, katedrála, synagoga, dům, Evropa, Česko, Armáda Spojených států amerických, Alpy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň láká v nové turistické sezoně na prohlídky zrekonstruované katedrály a Velké synagogy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.