Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silný vítr zaměstnal hasiče napříč krajem, teď meteorologové varují před rozvodněním řek tekoucích ze Šumavy

Hasiči mají na kontě desítky výjezdů spojených především s popadanými stromy či uvolněnými plechy na střechách domů. Například ve Všerubech na Domažlicku poškodil silný poryv větru střechu na garážích obecního úřadu. V následujících dnech už v Plzeňském kraji foukat nebude. Podle meteorologů ale přijdou přeháňky, které spolu s táním sněhu zvednou hladiny šumavských řek. Zejména pak z v noci z pátka na sobotu.

„Za včerejší den evidujeme 44 výjezdů na popadané stromy. V devíti případech šlo o uvolnění plechy na střechách. Ve Všerubech na Domažlicku poškodil vítr střechu na garážích obecního úřadu. Hasiči museli část plechové střechy strhnout a provizorně garáže zakrýt plachtou,“ popisuje mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Silní vítr také zaskočil řidičku osobního vozu, která projížděla po silnici III. třídy mezi obcemi Havlovice a Pasečnice. Na auto se zřítil padající strom. Žena během události neutrpěla žádné zranění. Škoda na voze nicméně činí 150 tisíc korun.

Výstrahu před silným větrem nahradila na webových stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) varování před zvýšenou hladinou vodních toků. Týká se to především Šušicka a Horažďovicka.

„Dešťové srážky a tání sněhu zvednou hladiny na tocích odvodňujících hřebeny Šumavy. První vzestup hladin s překročením 1. povodňového stupně čekáme v noci ze čtvrtka na pátek. Po přechodném uklidnění situace by mělo k dalšímu výraznému zvýšení vodních stavů dojít v noci z pátka na sobotu a během soboty,“ uvádí meteorologové. Voda z koryta řek by se podle předpovědi neměla vylévat z břehů. Zvýšený odtok vody však může ohrozit stromy a snížit jejich stabilitu v podmáčené půdě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Beran/ Hasiči městyse Všeruby

Štítky výstraha, počasí, povodně, rozvodnění řek, Šumava, silný vítr, povodňová bdělost, vichřice, střecha, strom, okres Domažlice, Všeruby, Plzeňský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Havlovice, Pasečnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr zaměstnal hasiče napříč krajem, teď meteorologové varují před rozvodněním řek tekoucích ze Šumavy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.