Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Velikonoční trhy se po dvouleté pauze opět vrací na plzeňské náměstí, mezi trhovci ale stále panuje nervozita

Kvůli pandemii koronaviru a souvisejícími vládními opatřeními se velikonoční trhy v posledních dvou letech konat nesměly. O to více teď vyhlížejí desítky trhovců datum 7. dubna, kdy otevřou své stánky na náměstí Republiky v Plzni. Bohatou nabídku velikonočních dekorací, květin a dobrého jídla doprovodí i bohatý kulturní program. Mezi trhovci přesto stále panuje rozpačitá nálada.

„Lidé jsou v této době stále nejistí. Uvidíme, jestli budou mít návštěvníci chuť přijít a nakupovat. Ze strany prodejců je tam trošku nervozita, protože jsou znát ty dva roky, kdy jsme tu nemohli být,“ říká Jaroslav Strohschneider z firmy pořádající v Plzni Velikonoční trhy.     

Na rozmanitosti stánků se pandemie nepodepsala, a tak se mohou lidé těšit na oblíbené stálice, které přivezou například zdobené perníčky, malované kraslice, sýry, klobásy i třeba nádivku či medovinu. Trhy začnou ve čtvrtek 7. dubna a potrvají až do pondělí 18. dubna.

„Bude tu zhruba 65 stánků, které budou otevřené každý den od 9 do 18 hodin. Připravený máme také bohatý doprovodný program,“ doplňuje organizátor. Atmosféru trhů doplní ukázky tradičních řemesel a lidových tradic. Lidé si osvěží znalosti, jak se plete pomlázka nebo jak se vyrábí domácí svíčky. Již tradičně na Zelený čtvrtek 14. dubna nabídnou po celý den na trzích své výrobky klienti chráněných a terapeutických dílen a organizací, jež pracují se zdravotně postiženými. Ke koupi zde budou rukodělné výrobky nebo velikonoční dekorace. Více informací najdete na webových stránákách pořadatele.

Adventní trhy? Katastrofa!

Plzeňské Adventní trhy patří mezi největší v republice a také na ně drtivě dolehla protiepidemická opatření. Organizátoři přesto stále doufali, že se podaří akci uskutečnit. Loni ale museli dřevěné stánky po pouhých třech dnech zavřít. Na náměstí tak zůstalo v provozu jen vyhlídkové kolo, které se tam objevilo vůbec poprvé. O kompenzace mohli trhovci žádat stát do 1. dubna 2022. Dostat mohli zpátky až 80 procent marně vynaložených nákladů, maximálně však pět milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu přijalo celkem tisíc žádostí za více než 183 milionů korun, přesto to není ani polovina z toho, co mohli podnikatelé čerpat. Ministerstvo totiž mělo připraveno 450 milionů korun.

„Za firmu máme podanou žádost o kompenzace a co se týče prodejců, tak většina z nich už obdržela kladné stanovisko, popřípadě už dostali vyplacenou kompenzaci,“ říká Strohschneider. Prodejci na vánočních trzích, kterým byla činnost vládním nařízením omezena nebo zakázána, měli možnost získat náhrady v závislosti na počtu stánků a dní omezení. Za jeden stánek si mohl trhovec nárokovat 5 000 korun na den, za dva stánky 8 000 korun a za tři a více stánků 11 000 korun. Maximálně mohl jeden žadatel získat 330 000 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Trhy-Plzeň

Štítky Velikonoční trhy, trhy, Velikonoce, tradice, prodejci, Plzeň, kompenzace, pandemie covidu-19, Náměstí republiky, Zelený čtvrtek, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoční trhy se po dvouleté pauze opět vrací na plzeňské náměstí, mezi trhovci ale stále panuje nervozita  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.