Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Slavnosti svobody se do Plzně vrátí se vší parádou, lidé se dočkají oblíbeného konvoje i veteránů

Po dvou letech se do západočeské metropole vrátí ve své tradiční podobě oblíbené slavnosti spojené s oslavou osvobození americkou armádou. Lidé se mohou těšit na Convoy of Liberty, kterého se zúčastní zhruba dvě stovky historických vozidel. Vše doprovodí přelet dobových letounů i tematický program v sadovém okruhu. Do Plzně dorazí také někteří američtí a belgičtí veteráni, kteří se v květnu 1945 podíleli na osvobození západních Čech.

Poslední dva roky se slavnosti odehrávaly v komornější atmosféře a přesunuly se spíše do on-line prostředí. Letos se ve dnech 5. -8. května opět vrátí v podobě, jak je všichni známe. „Jsem rád, že po dvou letech poznamenaných pandemií a s ní spojenými omezeními se vracíme k oslavám, na jaké jsou Plzeňané zvyklí. Program Slavností svobody tak opět nabídne například tolik populární průjezd kolony vojenských historických vozidel Convoy of Liberty po Klatovské třídě a mnoho dalšího. Zvláště v této době je důležité si svobodu připomínat,“ uvedl primátor Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Osobní účast na slavnostech už předběžně potvrdilo několik veteránů. Jejich příběhy se také staly inspirací pro sobotní večerní program, který bude na návštěvníky čekat na náměstí Republiky. „Plzeňské Slavnosti svobody patří k největším oslavám osvobození v Evropě. Jsou pravidelným připomenutím všech, kteří bojovali a padli právě za naši svobodu,“ připomíná radní Veronika Jilichová Nová (ODS), která má Slavnosti svobody ve své gesci.

Vzpomínka na deset amerických letců, zahynuli v únoru 1944 v sestřeleném bombardéru poblíž Nepomuku

Památku deseti amerických letců, kteří zahynuli 22. února 1944 v troskách sestřeleného bombardéru Consolidated B-24J Liberator, si v sobotu připomněli lidé v Nepomuku na jižním Plzeňsku. Osudného dne krátce po jedné hodině odpoledni dopadl letoun...

A na co konkrétně se můžeme letos těšit? Kvůli revitalizaci parku za obchodním domem Plaza se vojensko-historický program přesune do sadového okruhu. Dočasně tak Šafaříkovy a Křižíkovy sady včetně Proluky obsadí Klub vojenské historie Tommy & Yankee, který se snaží co nejvěrněji přiblížit dobový život a poměry amerických vojáků prostřednictvím takzvané oživené historie. Chybět nebudou ani vozidla těžké a lehké obrněné techniky, mezi nimi plně pojízdný střední tank Sherman M4A4 a průzkumné automobily Ford M8, polopásové halftracky nebo těžký tahač Diamond.

Další program bude na zájemce čekat v nové lokalitě U Ježíška, kde bude k vidění například replika legendárního letoun Spitfrire v měřítku 1:1. Střelnice v Lobzích zase představí vzdušné a pozemní síly Armády ČR. „Po několika letech máme opět připraveny ukázky různých typů bojové techniky, prostředků průzkumu vzdušného prostoru, logistiky a dalších schopností. Areál bude pro návštěvníky otevřen v pátek 6. května odpoledne a v sobotu 7. května po celý den. Množství techniky se pak v neděli 8. května zapojí do ‚Convoy of Liberty‘,“ popisuje ředitel Krajského vojenského velitelství Plzeň plukovník Milan Sklenář. Dodal, že v souvislosti s vývojem současné mezinárodní situace a plněním úkolů Armády České republiky může v programu prezentace dojít k určitým změnám. Bližší informace najdete na webových stránkách slavnostisvobody.cz.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová, Richard Beneš

Štítky Slavnosti svobody, Plzeň, veteráni, osvobození, 2022, Convoy of Liberty, slavnost, válečný veterán, Armáda Spojených států amerických, Západní Čechy, technika, ODS, Armáda České republiky, Pavel Šindelář, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavnosti svobody se do Plzně vrátí se vší parádou, lidé se dočkají oblíbeného konvoje i veteránů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.