Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival světla Blik Blik sklidil obrovský úspěch, světelné instalace obdivovalo 50 tisíc návštěvníků

Přehlídku toho nejlepšího ze současné digitální tvorby si nenechaly na festivalu Blik Blik v Plzni ujít tisícovky návštěvníků. Lidé mohli obdivovat tvorbu českých i oceňovaných zahraničních umělců. Velký ohlas sklidila show Nebeská symfonie v katedrále sv. Bartoloměje i třeba „roztančené stromy“ v prostoru U Znovu.

Blik Blik se do ulic Plzně vrátil po třech letech a na trase dlouhé zhruba 2,5 kilometru nabídl celkem 15 zastavení. Na akci se podíleli čeští umělci i jejich kolegové ze Slovenska, Maďarska, Francie nebo až z dalekého Japonska. Hlavním tahákem letošního ročníku byla show v katedrále na náměstí Republiky, kde umělci rozzářili strop i oltář nedávno zrestaurované gotické památky.

„Tento šestý ročník festivalu Blik Blik, který se stal oblíbenou kulturně společenskou akcí nejen Plzeňanů, ale i návštěvníků z celé republiky, sklidil velký ohlas. Odhadujeme, že celou trasu prošlo přibližně 50 tisíc lidí. Katedrálu sv. Bartoloměje, kam se lidé na obří projekci a světelnou show oceňovaných francouzských umělců z AV Extended mohli podívat jen se zakoupenou vstupenkou, navštívilo za dva festivalové večery necelých sedm tisíc lidí,“ zhodnotil Jiří Suchánek, ředitel kulturní a kreativní zóny DEPO2015, která akci uspořádala.

Projekce v katedrále byla jednou ze dvou interiérových instalací festivalu přístupných pouze se vstupenkou. Tou druhou se ve světové premiéře stal unikátní hudební nástroj „laserum“. Tento instrument návštěvníci ovládali pomocí laserových paprsků a rozezněli jím tóny, zvuky a prvky interiéru Korandova sboru, kde byl nástroj umístěn.  Poprvé festival světla doprovodil také netradiční kulturní zážitek v podání plzeňské umělecké skupiny Žongléros Ansámbl, kteří si připravili speciální vystoupení Camera Obscura.


Dalších 13 instalací umístili pořadatelé na trasu od katedrály směrem k DEPO2015. U světelného umění se tak lidé zastavovali v Mlýnské strouze, prostoru U Zvonu, v Proluce, u budovy Západočeského muzea v Plzni, na Anglickém a Denisově nábřeží, na valu U Ježíška nebo u plzeňské Papírny.

FOTOGALERIE: Festival světla Blik Blik 2022

Pátek, 25. března 2022, 20:48

Fasády jako malované
Stromořadí

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Festival světla, Blik Blik, DEPO2015, kultura, katedrála, videomapping, světelné instalace, festival, instalace, Plzeň, Francie, Japonsko, Maďarsko, Slovensko, Jiří Suchánek, Náměstí republiky, Západočeské muzeum v Plzni, Ježíšek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival světla Blik Blik sklidil obrovský úspěch, světelné instalace obdivovalo 50 tisíc návštěvníků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.