Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do boje s odpadky nasazují obvody osvědčené Pytlomaty, lidé je potkají také pod vrchem Chlum

Chcete při procházce v lese udělat dobrý skutek? Pak se stačí zastavit u takzvaného Pytlomatu, kde si může každý dobrovolník vzít rukavice a pytel na odpadky. Nasbíraný materiál pak stačí přinést zpět a obvod zajistí jeho odvoz. S nápadem přišli loni obyvatelé Nové Hospody, kde se novinka velmi osvědčila. Znovu se vrátí také na stezku pod vrchem Chlum a inspirovaly se jimi i Vejprnice.

Pytlomat na Nové Hospodě je označený cedulí s nápisem PYTLOMAT a lidé jej najdou na čtyřech místech: na rohu ulic K Plzni a Konečná a u vchodů do lesa v ulicích K Merfánům x K Lesu, K Merfánům x Prostřední a u stezky u Vejprnického potoka v Prostřední ulici až do 8. dubna letošního roku.

„Za tento nápad v podstatě vděčíme obyvatelům Nové Hospody, kterým vadily přibývající odpadky v nedalekém lese a iniciovali tak akci, kdy si svépomocí budou les uklízet. My jsme jim pak rádi obstarali rukavice, pytle na odpadky a samozřejmě jsme nasbíraný odpad odvezli. Všem, kteří se do akce zapojili patří velké poděkování a věřím, že bude velký zájem i letos,“ říká úvodem starosta centrálního obvodu David Procházka (ANO).

K Pyltomatům se připojuje také čtvrtý městský obvod, jehož vedení doufá, že pomohou i v rámci plánovaných akcí s dobrovolnými úklidy po celém Česku. „Rozmístěním pytlomatů reagujeme na velký zájem ze strany veřejnosti i organizací v našem obvodu, jež se na jaře chtějí zapojit do iniciativy Ukliďme Česko. Jednotlivé iniciativy podporujeme jak materiálně, tedy poskytnutím úklidových pomůcek, tak následným zajištěním svozu odpadu po ukončení úklidové akce,“ vysvětluje starosta Čtyřky Tomáš Soukup (ANO).

„Pytlomaty jsme se rozhodli umístit pod Chlum, a to konkrétně ke kapličce u Zábělské ulice a u Ejpovického železničního tunelu, kde se osvědčily už v loňském roce,“ dodává místostarosta obvodu Zdeněk Mádr (ODS). Mezi úklidové akce, které na Čtyřce proběhnou, patří například úklid Špitálského lesa, který na 2. dubna od 9. hodin plánuje TOTEM Doubravka. Na jarní úklid se chystá také 14. základní škola v Zábělské ulici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MO Plzeň 4

Štítky Pytlomaty, MO Plzeň 3, MO Plzeň 4, odpadky, Ukliďme Česko, nepořádek, odpad, les, Nová Hospoda, úklid, ANO 2011, Vejprnice, Česko, ODS, Plzeň, Vejprnický potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do boje s odpadky nasazují obvody osvědčené Pytlomaty, lidé je potkají také pod vrchem Chlum  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.