Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Krajským centrem pomoci Ukrajině v Plzni už prošlo přes 11 000 válečných uprchlíků

Každý den odbaví Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) stovky ukrajinských uprchlíků. K pátečnímu odpoledni evidoval kraj 10 940 lidí, kteří tamtudy prošli. Dnes už bude toto číslo opět o pár stovek vyšší. Zhruba sedm procent Ukrajinců našlo díky krajskému úřadu bydlení, ostatní si ho zajišťují u příbuzných či známých na vlastní náklady. Lidé přespávají i v nouzovém ubytování, hlavně v tělocvičnách.

Podle ministerstva vnitra bylo k pátečnímu ránu v Plzeňském kraji 13 242 lidí se speciálními vízy pro Ukrajince zasažené ruskou invazí. Kromě KACPU se jich menší tisíce registrují ještě přes odbor azylové a migrační politiky ministerstva vnitra v Plzni.

„Pro ubytování je také využíváno nouzové ubytování rozprostřené po celém Plzeňském kraji, ke včerejšku bylo v nouzových kapacitách jakou jsou například tělocvičny 138 osob, zbývá téměř 90 míst. I nadále se snaží Plzeňský kraj zajišťovat nouzová ubytování ve spolupráci s obcemi a krajskými hasiči, kteří v KACPU ubytování zajišťují,“ uvedla mluvčí mluvčí krajského úřadu Eva Mertlová. Na ubytování se podílejí i domovy mládeže, které kraj zřizuje. Ovšem i tyto kapacity se velmi rychle zaplňují.

Plzeňský podnikatel spolu s přáteli upravil zchátralý dům pro ukrajinské maminky s dětmi, pracují i na dalších

Tomáš Urbánek z Nekmíře na severním Plzeňsku má manželku a dvě malé dcerky. Sám si nedovede představit, že by se u nás odehrávalo to, co na Ukrajině a on musel svou rodinu poslat vlakem neznámo kam. I proto se rozhodl pomoci a dům, který koupil k...

„K polovině týdne byly při 12 školách a školských zařízeních adaptační skupiny, ve kterých je celkem 133 dětí. Základní školy přijaly do poloviny týdne ke vzdělávání 60 žáků, mateřské školy přijaly ke vzdělávání čtyři děti a střední školy dva žáky,“ vyjmenovává Mertlová. Do budoucna je jisté, že bude nutné počítat s navyšováním míst pro ukrajinské děti.

Plzeňský kraj , který zřizuje střední školy a učiliště, připravil pro děti nad 15 let adaptační skupinu ve Středisku volného času Radovánek, kde je přijato 55 dětí, s nimiž budou dál řešit jejich nástup na střední školy. „V této adaptační skupině je intenzivně vedena také výuka českého jazyka a adaptace dětí na prostředí českého školství,“ doplňuje mluvčí.

Další podobné skupiny fungují napříč krajem v domech dětí a mládeže, v obcích je mohou zřizovat také základní školy, mateřské školy a Základní umělecké školy.

V areálu fakultní nemocnice na Lochotíně začala fungovat ambulance pro ukrajinské uprchlíky

Fakultní nemocnice Plzeň dnes ráno otevřela takzvaný UA POINT, tedy nonstop ambulanci zajišťující zdravotní péči pro ukrajinské uprchlíky. Reaguje tím na rostoucí příliv lidí prchajících před válkou, kteří hledají zázemí v Plzeňském kraji....

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Čtete také:

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), pomoc Ukrajině, uprchlíci, kapacity ubytování, Ukrajina, Plzeň, Plzeňský kraj, střední škola, Rusko, uprchlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajským centrem pomoci Ukrajině v Plzni už prošlo přes 11 000 válečných uprchlíků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.