Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Většina vleků v západočeské části Šumavy je stále v provozu, Špičák láká na poslední večerní lyžování

Lyžařské areály v západočeské části Šumavy stále hlásí dobré podmínky pro lyžaře. V provozu je také většina vleků a na své si přijdou v okolí Modravy i milovníci běžecké stopy. Naopak na Železnorudsku v posledních dnech pršelo, což se negativně projevilo na kvalitě tratí pro běžkaře.

Unikátní lanovka na Pancíř je v provozu 50 let, patří mezi nejstarší v republice

Půlstoletí provozu oslavila dnes jedna z nejstarších sedačkových lanovek v České republice - jednosedačková lanovka na železnorudský vrch Pancíř. V provozu je v původním stavu od roku 1971. Dvouúseková lanovka s přestupní stanicí na Hofmankách...

Špičák, Nad Nádražím - Belveder, Samoty, Weissova louka, Alpalouka, Goldhof a Debrník. To jsou areály, kde se ještě stále lyžuje. V provozu je i oblíbená lanovka na Pancíř, která funguje už v letním provozu. Nejlepší podmínky pro zimní radovánky jsou zejména v dopoledních hodinách.

Kvůli jarním teplotám a tání sněhu uzavřel Ski&Bike Špičák některé sjezdovky. Momentálně se lyžuje na sjezdovce číslo tři Slalomové v celé její délce, na horním úseku Turistické s přejezdem do dolní části trati U Zalomeného. Milovníci zimních sportů mohou sjíždět ještě Spodní Šanci, na Lubáku, kde je snowpark a dětské hřiště s pojízdným kobercem. Naopak uzavřen byl menší areál u hotelu Sirotek, který je nejvíce exponovaný na jih, stejně jako horní úsek dvojky U zalomeného, spodní část jedničky Turistické a černá Šance.

„Lyžuje se už celý den na firnu, nejlepší je to hned po ránu, kdy sjezdovky drží, pak už je terén složitější, sníh těžký, takže je potřeba být opatrnější. Máme tedy ještě řadu lyžařských kurzů a projevuje se i poslední turnus jarních prázdnin, takže denní počty návštěvnosti se pohybují mezi 600 – 900 lyžaři,“ informoval ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.  

V největším lyžařském areálu v kraji si lidé dnes budou moci naposledy užít večerní lyžování na Spodní Šanci. Kvůli závěrečnému závodu Šumavského pohárku pro školáky bude zmiňovaný úsek v sobotu od 12 hodin uzavřený. 

Běžkaři si užijí spíše na Modravě

Stopy pro běžkaře protahovala rolba na Železnorudsku v této sezoně dnes naposledy. „Běžky už končí, už není skoro nic sjízdného," řekla vedoucí infocentra v Železné Rudě Barbora Kučeravá.  Podle předpovědi meteorologů má být od soboty do příští soboty jasno, nejchladněji má být tuto sobou - minus čtyři stupně - a pak se bude oteplovat až na 16 stupňů Celsia.

Lepší podmínky pro běžkaře jsou na Modravě, kde více mrzne, dnes je tam ještě kolem 30 centimetrů sněhu. Stopy se tam naposledy upravovaly ve středu. Nejlepší jsou trasy na Ptačí a Černohorskou nádrž, Pramen Vltavy, Modravský most, Březník a Filipovu Huť.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ski&Bike Špičák

Štítky lyže, hory, sníh, vítr, lyžařské areály, Šumava, Špičák, večerní lyžování, běh na lyžích, Modrava, sjezdovka, jarní prázdniny, Belveder, Plesná, Nad nádražím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina vleků v západočeské části Šumavy je stále v provozu, Špičák láká na poslední večerní lyžování  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.