Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňským centrem pomoci Ukrajině už prošlo 7 500 uprchlíků, ubytovací kapacity rychle docházejí

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU) prošlo od zahájení provozu 1. března zhruba 7500 ukrajinských uprchlíků. Poslední dny jich za 24 hodin odbaví mezi 700 až 800, což je maximum. Nejvíce jich bylo ve čtvrtek, konkrétně 838. Podíl přijíždějících Ukrajinců, kteří mají zajištěné ubytování u známých nebo příbuzných, je zhruba 88 procent, což je za týden o dva procentní body méně. Zbylým 12 procentům musí kraj shánět lůžka v soukromých ubytovacích zařízeních, kde jich dohodl asi 3000.

Kraj spolu s městy Tachov, Domažlice a Klatovy vyčlenil pro uprchlíky sportovní haly. Nejvíce je využívaná hala Lokomotivy v Plzni, kde je 100 akutních lůžek, v ostatních městech je zatím zájem nízký, informoval hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

„O půlnoci ze včerejška na dnešek nebyl v KACPU ani jeden člověk ve frontě, to se nestalo od otevření, a obávám se, že se to zas dlouho nestane. Závisí to na přijíždějících vlnách,"odhaduje hejtman. Ve všedních dnech pomáhá KACPU plzeňský odbor migrační a azylové politiky ministerstva vnitra, které odbaví dalších 350 lidí denně. „Ve všední dnech projde oběma místy až 1200 lidí, z toho samotným KACPU okolo 750 lidí, což se nám daří i díky tomu, že už se podařilo zaběhnout systém. Žádné konflikty tam nejsou," uvedl Špoták.

Města už připravují nouzové noclehárny 

Mezi lidmi přijíždějícími do Plzně a odtud dále do Plzeňského kraje jsou stále z 90 procent matky s dětmi. „Zatím se je daří ubytovávat, ale už jsme museli s městy připravit tělocvičny - sportovní halu v Tachově i v Domažlicích a Klatovech. Zatím se moc nevyužívají, je to nouzové řešení," řekl Špoták. V tělocvičnách pobydou uprchlíci pár dnů, než se pro ně sežene ubytování. „Výhledově ale budou k ubytování na delší dobu," doplnil. Na lůžka u soukromníků totiž získává kraj dotaci 180 korun na osobu, která je ale podle Špotáka silně nedostatečná. „Když je ubytujeme v penzionech za 600 až 800 korun, tak při tisíci lidech by kraj doplácel půl milionu korun denně za ubytování," konstatoval.

Partyzánské skupiny z Česka vedou válku s ruskými dezinformátory, šíří na netu zprávy o dění na Ukrajině

Na internetu a na různých sociálních sítích se v posledních dnech rozhořela informační válka v souvislosti s děním na Ukrajině. Do boje s nesmírně aktivními a nelítostnými ruskými dezinformátory i trolly se pouští čím dál častěji i lidé z opačné...

Hejtman bude dnes večer při telekonferenci s vládou apelovat na to, aby kraje dostaly na ubytování peníze navíc. „Nemusí zvyšovat dotaci 180 korun na člověka, ale mohou nám dát peníze jiným způsobem. Pokud na to budeme doplácet sami, tak velké kraje jako střední Čechy a jižní Morava spočítaly, že je to bude stát dva miliony korun denně," zdůraznil.

Doplatky u Plzeňského kraje, který je čtvrtým nejčastějším v poptávce uprchlíků, by zatím vycházely na statisíce denně, kraj se snaží zajišťovat levná lůžka. Když ale budou počty lidí bez zázemí stoupat, výdaje výrazně vzrostou. Dotace 180 korun na osobu zatím platí do konce března a na konci měsíce je mají kraje vyúčtovat. „Faktury od ubytovatelů nám přijdou koncem měsíce, pak to budeme řešit. Samozřejmě očekáváme, že nám stát v rámci krizového zákona pošle deset milionů, které jsou tam zmíněné. Kraje požádají a ministerstvo financí by jim mělo peníze poslat na nouzový stav, my už jsme zažádali," shrunul.

Chovatelé psů vypravili na Ukrajinu konvoj s krmením. Humanitární pomoc komplikovali ukrajinští celníci

Tři tuny krmení pro psy se podařilo při první misi dopravit z Česka přímo na území Ukrajiny pro tamní chovatele díky akci, kterou zorganizoval Klub chovatelů Kavalír a King Charles španělů Praha. Pomoc inicioval plzeňský chovatel kavalírů,...

V KACPU se střídá stovka lidí včetně desítek dobrovolníků. „Očekáváme, že nám vláda řekne, jak to bude dlouho trvat a jak si provoz center představují, protože nám ubytovací kapacity v tělocvičnách třeba za 14 dnů dojdou," varuje hejtman. Kapacita ČR, která je podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) 250 000 uprchlíků, se podle něj příští týden naplní. „Vláda nám musí říct, co plánuje pak," řekl Špoták.

Ukrajinci, kteří májí v Plzeňském kraji zájem o práci, musí kontaktovat pobočky úřadu práce, který shromažďuje nabídky firem. Pracovní agentury a firmy, které si chtěly před KACPU postavit náborové stánky, tam nesmí. „Kdo chce zaměstnávat, tak ať se obrátí na úřad práce," řekl Špoták. Zájem o práci zatím projevily desítky žen, ale jejich uplatnění je v regionu, kde nejvíce shánějí lidi továrny s třísměnným provozem, je složité.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), pomoc Ukrajině, uprchlíci, ubytování, uprchlík, Ukrajina, Rudolf Špoták, Plzeň, peníze, Tachov, Plzeňský kraj, Domažlice, Klatovy, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňským centrem pomoci Ukrajině už prošlo 7 500 uprchlíků, ubytovací kapacity rychle docházejí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.