Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňským centrem pomoci Ukrajině prošlo za den rekordních 828 válečných uprchlíků

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU) prošlo za posledních 24 hodin 838 ukrajinských uprchlíků, což je dosud nejvíce od vzniku centra. Z 90 procent jde o ženy a matky s dětmi. Podle údajů Plzeňského kraje zvládlo dosud centrum odbavit 5064 lidí. Děti uprchlíků mohou v Plzni navštěvovat tři takzvané adaptační skupiny. Do nich zatím bylo přijato 63 dětí.

Co do počtu uprchlíků je Plzeňský kraj na čtvrtém místě v republice. Více jich eviduje Praha, střední Čechy a jižní Morava. „Plzeňský kraj zajišťuje péči o děti v adaptačních skupinách, které fungují hlavně v Domovech dětí a mládeže. V tomto týdnu bylo do adaptačních skupin přijato celkem 63 dětí od tří let. Ke vzdělávání do základních a mateřských škol bylo přijato zatím 24 dětí. V následujícím týdnu očekáváme vyšší nárůst těchto počtu žáků především v adaptačních skupinách,“ uvedla mluvčí krajského úřadu kraje Eva Mertlová.

Mimo území Plzně vzniknou další adaptační skupiny při domech dětí mládeže v jednotlivých obcích pro děti všech věkových kategorií. Bližší informace jsou na  webových stránkách Plzeňského kraje.

Dále doplnila, že v Plzni mohou rodiče umístit děti do tří adaptačních skupin, které fungují od 7 do 16 hodin. Děti ve věku od tří do šesti let přijímají v 78. mateřské škole v Sokolovské ulici. Děti od šesti do deseti najdou zázemí na 31. základní škole v ulici Elišky Krásnohorské. Své kapacity nabídlo také Středisko volného času Radovánek na adrese Pallova 10, kam přijímají dětské skupiny od tří do 14 let.

„Tyto skupiny poskytují péči o děti výhradně po nezbytně nutnou dobu, pro děti jsou zde zajištěny volnočasové aktivity a osvojování si základů českého jazyka. Další skupiny budou vznikat podle aktuálních potřeb,“ pokračuje mluvčí. Pro děti nad 15 let vznikla v Plzni samostatná skupina v Radovánku. Odkud budou děti postupně přecházet na střední školy v kraji. „Bude jim poskytnuta pomoc s vyplněním přihlášek na střední školy či pomoc s přijetím do vyššího ročníku studia na střední škole. Zároveň probíhá v adaptační skupině intenzivní výuka českého jazyka,“ dodává mluvčí.

Kurz češtiny zajišťuje pro dospělé uprchlíky Ústav jazykové přípravy Západočeské univerzity v Plzni. Lekce jsou zdarma a kapacita není nikterak omezena. Na kurzy mohou docházet právě maminky, jelikož budou mít v rámci kurzů zajištěné hlídaní.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky rajské asistenční centrum pomoci Ukrajině, KACP, uprchlíci, Plzeň, Ukrajinci, uprchlík, Ukrajina, Plzeňský kraj, střední škola, Praha, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Eliška Krásnohorská, Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňským centrem pomoci Ukrajině prošlo za den rekordních 828 válečných uprchlíků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.