Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Velká synagoga a dominanta Plzně se po tříleté rekonstrukci opět otevře veřejnosti

Už za měsíc se v celé své kráse představí Plzeňanům Velká synagoga, která prošla náročnou rekonstrukcí za 100 milionů korun. Významná kulturní památka a jedna z největších budov svého druhu v Evropě patří společně s katedrálou na náměstí k dominantám západočeské metropole. Slavností znovuotevření památky začne průvodem se svitkem Tóry, následovat bude program spojený s koncertem.

„Mám velikou radost, že po letitém úsilí se tato krásná budova a její okolí dočkaly kompletní rekonstrukce a konečně se otevřou veřejnosti. Cílem celého projektu není pouze navrácení synagogy do žádoucího stavu, ale zároveň přestavba celého komplexu budov pro široké využití, které dalece přesahuje jeho původní sakrální význam. Obnova byla z většiny financována z veřejných zdrojů a proto chceme, aby v budoucnu co nejvíce sloužila veřejnosti. Rádi bychom, aby byla významným místem na kulturní mapě města a prostorem pro živou kulturu,“ uvedl předseda Židovské obce Plzeň Jiří Löwy.

Plzeňská synagoga patří mezi pět největších synagog na světě. Od roku 2019 tam probíhala komplexní rekonstrukce vnitřních prostor a souběžně se pracovalo na opravě i přilehlého Rabínského domu. Slavností znovuotevřen se uskuteční 10. dubna. Program zahájí v 17 hodin průvod se svitkem Tóry ze Staré synagogy přes Smetanovy sady a Klatovskou třídu a jeho uložení do svatostánku Velké synagogy.

„Jedná se o největší plzeňskou Tóru, která však, k našemu překvapení, z Plzně nepochází. Teprve před několika týdny se s pomocí luminiscenčních metod podařilo identifikovat donační nápisy na nástavcích Tóry a rozkrýt jména dárce, jímž byl Abraham Eliezer Pfeiffer. Ten ji věnoval v roce 1896 při příležitosti narození svého syna Jaakoba Chaima. Pátráním v archivech a matrikách se nám podařilo zjistit, že Pfeiffer, a tedy i naše Tóra, pocházejí z bavorského města Straubing. Jak se Tóra dostala do Plzně zůstává prozatím záhadou,“ vypráví Löwy.

Detail koruny, foto: Petr Vogel

Díky sbírce a darům lidí se podařilo vybrat půl milionu korun, což pokrylo náklady na tradiční zdobné doplňky Tóry, kterými jsou koruna, štít a ukazovátko. Autorem návrhu byl šperkař a návrhář Petr Vogel. „Taková krásná věc se dělá jen jednou za život,“ uvedl. Ozdoby pak vytvořil významný český klenotník a šperkařský mistr Jiří Urban. „Práce na této koruně byla trochu jiná než ty, jež jsem dříve dělal. Není to předmět do vitríny, kde se dá něco ošidit a narafičit. Naopak bude žít a sloužit, proto jsme museli řešit, jak jednotlivé prvky ukotvit, aby dílo přežilo i manipulaci,“ popsal Urban.

Ve slavnostní večer zazní v synagoze skladby inspirované židovskými modlitbami. Na horních galeriích bude k vidění nová stálá expozice věnovaná židovským památkám Plzeňského kraje s názvem TADY ŽILI ŽIDÉ. „Jedná se o soubor fotografií zpracovaný na dvou dotykových obrazovkách přímo ovládaných návštěvníky a šesti obrazovek, na nichž poběží obrazové smyčky sestavené do šesti tematických okruhů. Fotografie mapují historii a proměnu židovských památek v Plzeňském kraji a vycházejí z mé třicetileté dokumentace těchto památek. Do souboru jsou zařazeny i archivní fotografie přestavěných nebo dnes již neexistujících synagog a dalších objektů,“ doplnil autor a kurátor výstavy fotograf Radovan Kodera.

Veřejnosti bude synagoga přístupná od pondělí 11. dubna, každý den od 10 do 17 hodin s výjimkou sobot a dalších židovských svátků. Komentované prohlídky několikrát týdně organizuje Plzeň-TURISMUS.

Velká synagoga v Plzni

Stavba podle návrhu vídeňského architekta Maxe Fleischera a plzeňského stavitele architekta Emanuela Klotze probíhala v letech 1888–1892. Postavena je v novorománském slohu a je vedle synagog v Jeruzalémě, New Yorku a Budapešti jednou z největších na světě. Přesně je to pátá největší synagoga na světě, třetí v Evropě. Byla postavena především z prostředků, které mezi sebou vybrali plzeňští židé. Během druhé světové války byla využívána jako skladiště, po jejím skončení v ní opět probíhaly bohoslužby, ale jen do roku 1973. Poté byla opuštěna a chátrala.

V roce 1992 byla vyhlášena národní kulturní památkou. V 90. letech minulého století prošla první rozsáhlou rekonstrukcí. Od té doby byla otevřena nejen k bohoslužbám, ale byla přístupná široké veřejnosti a konaly se v ní výstavy i koncerty. Na podzim roku 2019 se synagoga opět uzavřela, aby se v ní mohla uskutečnit další rozsáhlá rekonstrukce i restaurování maleb, uměleckých a řemeslných předmětů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Radovan Kodera, Petr Vogel

Štítky Velká synagoga, rekonstrukce, otevření, opravy, Plzeň, památka, synagoga, Evropa, Tóra, Jiří Urban, Petr Vogel, druhá světová válka, Max Fleischer, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká synagoga a dominanta Plzně se po tříleté rekonstrukci opět otevře veřejnosti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.