Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po třech měsících zimního spánku se probudili v plzeňské zoo i slavní medvědi z filmových večerníčků

Ze zimního spánku se už probudila trojice medvědů chovaných v plzeňské zoo. Posledních několik dní již jsou vzhůru, absolvovali už několik prvních procházek ve výběhu, které se podle potřeb a signálů od medvědů samotných budou postupně prodlužovat až na celodenní pobyt. Návštěvníci je již tak mají možnost uvidět. Ve výběhu už skotačí i filmové hvězdy Honzík s Eliškou, které všichni znají ze slavných večerníčků.

Zatím chodil devětadvacetiletý Miki společně s dvojicí devatenáctiletých medvědů Honzíkem a Eliškou, známých ze slavných večerníčků filmaře Václava Chaloupka, do jejich venkovního výběhu jen na hodinu. Spatřit je tak mohlo jen pár návštěvníků zoo. Na svoje vycházky se medvědí trojice moc těší. Před vypuštěním bubnují hlasitě na dveře svých vnitřních ubikací a dožadují se vypuštění. A přesně to dělali i ve středu ráno.

„Po probuzení ze zimního spánku proběhla u medvědů klasická kontrola jejich zdravotního stavu, drápy, zuby, oči. Jsou v pořádku. Zimu tráví ve své ubikaci na suché podestýlce. Zimování probíhá tak, že ty tři měsíce vlastně spí, jednou za tři až čtyři dny vstanou a jen se napijí. Ale vůbec je po celou dobu nekrmíme. Obvykle chodí spát na Mikuláše 5. prosince a probouzejí na MDŽ. Takhle fungují ty jejich biologické hodiny už léta. Tento zimní režim u našich medvědů probíhá nepřetržitě od zimy 1999/2000. Teď už chodí ven na čtyři hodiny. Sami si řeknou, jak dlouho chtějí být venku,“ vysvětlil ošetřovatel Karel Kuneš.

Medvědi teď dostávají jen rostlinou stravou, přesně to, co najdou po zimě ve volné přírodě. Jedná se o seno, různý okus, jako větve, kočičky, jehnědy. Dostávají na přilepšení také granule, ve kterých je například vojtěška, pivovarské kvasnice, kukuřice. „Ovoce dáváme jen omezeně, pouze v sušené formě. Sušená jablka, hrušky i švestky. Není dobré jim dávat moc cukru, protože ten medvěd stále ještě hubne, má tukové zásoby ze zimy. Maso se jim bude dávat postupně v malých dávkách, protože metabolismus medvědů je teď pomalejší. Dostanou třeba kus žebra, kotletu, maso s kostí. Mají to hlavně i na hraní, protože jsou zvědaví, rádi si s něčím hrají, zabaví se tak,“ uvedl ošetřovatel Kuneš.  

„Ve výběhu plzeňské zoo se zatím vystřídalo devět různých medvědů, nejvyšší počet byl hned po jeho otevření v roce 1998, to jsme měli pět samců a dvě samice. Mláďata se v Plzni narodila naposledy v 90. letech ve staré kleci v přední části zoo. Zde historicky žili v 70. létech i medvědi jiných druhů, například medvěd lední, himálajský nebo baribal. Nestorem a legendou byl medvěd Pišta, který se dožil téměř 40 let, uhynul v roce 2020,“ dodal mluvčí zoo Martin Vobruba.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky zoo Plzeň, medvědi, zimní spánek, probuzení medvědů, medvěd, hibernace, zima, Karel Kuneš, Václav Chaloupka, Martin Vobruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po třech měsících zimního spánku se probudili v plzeňské zoo i slavní medvědi z filmových večerníčků  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.