Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Až po příchodu nové krve se podařilo plzeňské zoo rozmnožit přeštické nutrie

Původně se nedařilo v plzeňské zoo na statku Lüftnerka rozmnožovat přeštické nutrie, které se tam chovají od roku 2017. Po letech se ale situace změnila s příchodem nových jedinců a zoo se konečně dočkala mláďat.

„Původní přeštické nutrie jsme si od soukromého chovatele dovezli v roce 2017, jednalo se o dvě samice a samce. Od nich jsme se mláďat nedočkali, a tak jsme je v roce 2020 vyměnili za samici a její dvě dcery. V roce 2021 k nim přibyl nepříbuzný samec. Brzy jsme u nich viděli páření. Nutrie jsou březí kolem sto třiceti dnů. Dvě mladé samice porodily 1. února dohromady šest mláďat, nejstarší samice pak 11. února porodila další dvě,“ uvedla zooložka plzeňské zoo Miroslava Palacká.

Nutrie se rodí zcela vyvinutá, jedná se o miniatury dospělých jedinců. „První dny se drží u matky, která pro ně připravuje před porodem bezpečné suché hnízdo z trávy a vodních rostlin poblíž vody. Třetí den po porodu se začnou mláďata zajímat o své okolí a poprvé navštíví vodu a také ochutnají pevnou stravu,“ konstatoval mluvčí zoo Martin Vobruba.

Nutrie jsou v přírodě na vodě zcela závislé, nacházejí v ní potravu i bezpečí pře predátory. Umí se velmi dobře potápět a jsou životě ve vodě zcela přizpůsobeny. Mají hustý nepromokavý kožich, který zabraňuje chladu, mezi prsty mají plovací blány a jejich dlouhý lysý ocas jim slouží jako kormidlo. Matky mají cecíky umístěné v horní části těla, nikoli na břiše, jak je to u většiny savců, aby mohla mláďata sát mléko i během pobytu ve vodě. Příbuzné samice, matky, dcery, tety žijí a vychovávají mláďata společně, s nimi žije dominantní samec, otec mláďat.

Nutrie pochází z Jižní Ameriky a v Evropě je považována za nebezpečný invazivní druh. „Domestikovaní utečení jedinci z farem se dostali do přírody, kde se nekontrolovatelně množí a ničí původní druhy a původní prostředí. V České republice se v lidské péči mohou chovat pouze vzácné regionální rázy, přeštický je jeden z nich,“ zdůraznil mluvčí zoo.

Ohodnoť článek

Foto Miroslava Palacká / ZOO Plzeň

Štítky přeštické nutrie, zoo Plzeň, statek Lüftnerka, mláďata, statek, Martin Vobruba, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až po příchodu nové krve se podařilo plzeňské zoo rozmnožit přeštické nutrie  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.