Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hory v západočeské části Šumavy nabízejí před víkendem stále dobré podmínky pro lyžaře

Dobré podmínky pro lyžaře jsou stále na horách v západočeské části Šumavy. V provozu je většina vleků, upravují se tam běžecké stopy, hlavně v okolí Železné Rudy a Modravy. V Železné Rudě jsou otevřené areály Špičák, Nad Nádražím - Belveder, Samoty, Weissova louka, Alpalouka, Goldhof a Debrník, v provozu i lanovka na Pancíř. Lyžuje se také v Kašperských Horách, sezonu ukončil areál v Nýrsku.

Na sjezdovkách největšího areálu v kraji, Ski&Bike Špičák, leží v průměru 40 centimetrů upraveného sněhu a lyžuje se na všech tratích. "Díky nočním mrazům, které přetrvávají i dopoledne, je lyžování za slunečného počasí parádní především do oběda. Sjezdovky jsou v tuto dobu tvrdé a drží. Odpoledne jsou teploty nad nulou, takže sníh taje," řekl ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Podle něj jsou podmínky už několik týdnů výborné a měly by vydržet i v příštím týdnu. Většina lyžařů je na svazích od 09:30 do 12:00, pak počty klesají. Návštěvnost si stále díky turnusům jarních prázdnin, tento týden je má například spádové Klatovsko, drží vysokou únorovou křivku. V pracovních dnech tam lyžuje okolo 1500 lidí, o víkendech okolo 2000. Večerní lyžování je každý pátek, sobotu a středu vždy od 18:30 na osvětlené Spodní Šanci.

Šumavské obce protahují ve svém okolí stopy pro běžkaře. "Včera jsme upravovali grádelský a polomský okruh, Pošťák a přejíždělo se na Belveder," řekla vedoucí železnorudského infocentra Barbora Kučeravá. V okolí Železné Rudy leží podle polohy od pěti do 60 cm sněhu. Většina tratí je dobře sjízdná. "Dnes svítí slunce, je jasno. Teploty v 09:00 byly od plus 2,1 stupně v Železné Rudě do minus 2,6 stupně na Pancíři. Podmínky pro běžecké lyžování se vlivem hezkého počasí beze srážek postupně zhoršují, a to zejména v nižších polohách," uvedla. Stále pěkný je polomský okruh, Pošťák a šumavská dálnice, úsek Nový Brunst-Obrázek-Pod Můstkem a Hofmanky-Brunst. Na okruhu přes Můstek je mezi Gerlovou Hutí a Novým Brunstem povrch tvrdý a zledovatělý, na můsteckém hřebeni a pod vrcholem Můstku jsou místa bez sněhu.

Na Modravě, kde výrazněji mrzne, leželo ve čtvrtek 42 centimetrů sněhu, ve vyšších polohách je ho víc, od Modravy k Srní sněhu ubývá. Všechny stopy se v okolí Modravy upravovaly ve středu. V Českém lese kolem Capartic a Čerchova se už neprotahují, protože je tam málo sněhu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky lyže, lyžařská střediska, hory, sníh, sněhové zpravodajství, Železnorudsko, lyžař, Šumava, Železná Ruda, Modrava, Belveder, Kašperské Hory, Nýrsko, Plesná, Špičák, Nad nádražím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hory v západočeské části Šumavy nabízejí před víkendem stále dobré podmínky pro lyžaře  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.