Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stovky uprchlíků z Ukrajiny čekají v Plzni ve frontách na víza a bydlení

Po příjezdu do Česka se musí Ukrajinci do tří dnů zaregistrovat na cizinecké policii. I proto se před pobočkou v Jagelonské ulici v Plzni tvoří dlouhé fronty. V zimě tam dneska dopoledne čekalo zhruba 150 Ukrajinců. Lidé prchající před válkou přicházejí také lidé do krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) u nádraží a na cizineckou policii na Slovanské aleji. Jen včera takto žádalo o pomoc přes 500 Ukrajinců.

Svou pomoc mohou lidé nabízet na webu pomahejukrajine.cz
Přehledný rozcestník najdou zájemci také na webu města.

Bezmála dvě stovky lidí čekaly dnes před krajským pracovištěm odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra v Jagellonské ulici. Zhruba polovinu z nich tvořili muži. Mezi dalšími byli spíše mladí lidé a několik maminek s dětmi. Někteří se balili do dek, aby se zahřáli. Dobrovolníci z centra Totem měli přes ulici stánek, kde lidem nabízeli teplý čaj, sušenky, ovoce nebo sladkosti pro děti. Už včera tam přišlo zhruba 200 lidí. Všechny čekající ale odbavit nestihli.

Do kraje během víkendu a pondělí přijížděli hlavně rodinní příslušníci Ukrajinců, kteří v Česku pracují, takže jeli za někým blízkým. Od úterý přibývá těch, kteří v ČR nikoho neznají a nemají se na koho obrátit o pomoc. Právě o ně se starají v asistenční centru v bývalém Prioru, kam také směřuje více žen a dětí. Některým není ani jeden rok. Úředníci, zástupci pojišťoven i zdravotníci jsou tam lidem k dispozici 24 hodin denně.

Hasiči zřídili v hale TJ Lokomotiva nouzové ubytování pro zhruba stovku lidí. Včera tam přenocovalo 11 uprchlíků, foto: HZS Plzeňského kraje

Centrum nabízí občerstvení a jídlo, psychosociální pomoc, krizovou intervenci a pracovníci se také věnují dětem, aby jim zkrátili čekání. Na místě pomáhají neziskové organizace. Cílem centra je co nejrychleji a na jednom místě vyřídit všechny potřebné doklady a zajistit bydlení. Je tam i odpočinková zóna s lehátky a lékař. Kromě KACPU funguje standardně pracoviště cizinecké policie na Slovanské aleji 26.

S výukou ukrajinských dětí pomůže více než stovka studentů a zaměstnanců z plzeňské fakulty

Studenti, absolventi i zaměstnanci Fakulty pedagogické (FPE) Západočeské univerzity v Plzni pomohou ukrajinským rodinám s péčí a výukou jejich dětí. Databáze čítá velké množství dobrovolníků a nadále se rozšiřuje. Do západočeské metropole už...

Na cizinecké policii se příchozí lidé musí registrovat do tří dnů po příjezdu. Pokud bydlí v nějakém zařízení, nahlásí je ubytovatel. Poté mají lidé 90 dnů na vyřízení víza, o které mohou žádat na pracovištích azylové a migrační politiky po celém Česku.

Podle šéfa odboru cizinecké policie krajského policejního ředitelství Petra Kováře zažívají momentálně velký nápor a musí se potýkat i s omezenými kapacitami. „Snažíme se příchozí informovat a třídit je podle toho, jestli mají, nebo nemají ubytování, většina ho zatím měla zajištěné. Pokud ne, tak ho nasměrujeme na Centrum pro integraci cizinců, které jim ho sežene," vysvětlil. Pokud má Ukrajinec bydlení, policisté ho už ve frontě informují, že může přijít, až tam bude volněji. Za hodinu jsou takto schopni odbavit až 30 lidí.

Policisté také provádějí základní kontrolu osob. „Pokud má cizinec zajištěné bydlení, tak s ním vyplní přihlašovací lístek, který zavedou do systému. Odbor azylové a migrační politiky následně přijímá žádost o dlouhodobé vízum za účelem strpění na jeden rok," pokračuje Kovář. Po jeho udělení se Ukrajinec hned přihlásí u VZP a může využívat pojištění hrazené státem. „Správa uprchlických zařízení a Centrum pro integraci cizinců zajišťují ubytování ze seznamu subjektů. Úřad práce informuje o pracovních možnostech i dávkách," řekl.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Plzeň, Ukrajina, pomoc, uprchlíci, bydlení, solidarita, víza, KACPU, Cizinecká policie, Česko, politika, Ministerstvo vnitra České republiky, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Úřad práce České republiky, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky uprchlíků z Ukrajiny čekají v Plzni ve frontách na víza a bydlení  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.