Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Symbolickým vyvěšením vlajky vyjádřili podporu Ukrajině zástupci města i Plzeňského kraje

Na Rašínově domu, který je sídlem Plzeňského kraje, vlaje ode dneška ukrajinská vlajka. Ke stejnému gestu přistoupila také plzeňská radnice na náměstí Republiky. Vlajku už včera vyvěsili zástupci dalších institucí po celé republice včetně budovy Senátu. Modře a žlutě se tematicky nasvítil také objekt Nového divadla v Plzni.

Na budově Krajského úřadu v Plzni zavlála ukrajinská vlajka. Stejně jako v dalších městech a krajích, také představitelé Plzeňského kraje dávají najevo solidaritu se zemí, kterou zmítají válečné nepokoje. „Tímto symbolickým gestem vyjadřujeme podporu tamnímu lidu,“ sdělil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Od středy je vlajka také na plzeňské radnici. „Vyvěšením ukrajinské vlajky dáváme najevo, kde stojíme. Podporujeme nezávislost Ukrajiny, suverenitu a územní celistvost. Každá válka bude mít ve svém konečném výsledku bohužel jen poražené,“ řekl primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Svůj názor vyjádřili i v o poznání menších Kozolupech. „Vlajka k sehnání nebyla, a přesto že jsme si na úřadě šití už zkusili, do vlajky jsme se nepouštěli. Kozolupy stojí za Ukrajinou!,“ napsala na sociální sítě poslankyně a starostka obce Michaela Opltová (STAN).

K podpoře Ukrajiny vyzvaly i další instituce, například Asociace profesionálních divadel České republiky. Do žluté a modré se zahalila začátkem týdne budova Nového divadla v Plni.

„Agresivní, výhružné a nebezpečné politické a vojenské aktivity Ruska nám připomínají nejtragičtější chvíle v moderních evropských dějinách. Je jediná cesta, jak řešit jakékoliv spory mezi státy – jednání v rámci práva. Myslíme na naše vynikající kolegy v Rusku i na Ukrajině, mezi nimiž máme řadu přátel. Věříme, že i oni jsou na straně demokracie, svobody a spolupráce bez válek a napadání. Nabízíme jim v případě nutnosti pomoc a podporu,“ uvedla asociace. Ukrajinskou vlajku vyvěsil také biskup Tomáš Holub. „Ode dneška vlaje vlajka Ukrajiny na budově plzeňského biskupství jako výraz podpory napadené země. Zároveň se nepřestávám modlit za mír mezi národy," uvedl biskup na svém Twitteru

Podporu Ukrajině vyjádřili i divadelníci, foto: DJKT Plzeň

Ukrajinskou vlajku vyvěsili také například na radnici ve Znojmě, Pardubicích, Hradci Králové, Olomouci a přidali se například také divadelníci z Městského divadla Brno. V Praze se včera večer sešli demonstranti, aby vyjádřili svůj názor na současnou situaci na Ukrajině. Akci svolal spolek Milion chvilek a další hnutí. Ruský prezident Vladimir Putin podle něj ohrožuje životy ukrajinských občanů a schovává válku za mírovou misi.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Plzeňského kraje, Magistrát města Plzně

Štítky Ukrajina, vlajka, radnice, kraj, solidarita, gesto, Rusko, Plzeňský kraj, Plzeň, Senát Parlamentu ČR, Nové divadlo, válka, Rudolf Špoták, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Symbolickým vyvěšením vlajky vyjádřili podporu Ukrajině zástupci města i Plzeňského kraje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.