Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silný vítr poničil stromy v městských lesích, pokácet se musí 8 000 dřevin

Vichr, který v posledních dnech potrápil Plzeňský kraj, napáchal nemalé škody v městských lesích. Nejvíce zasaženou lokalitou je Nová Hospoda a Kokotské rybníky, kde budou muset lesníci odtěžit tisíce poškozených stromů. V této souvislosti město varuje, aby lidé v následujících dnech do lesa raději nechodili.

Podle prvních odhadů poškodil silný vítr zhruba osm tisíc stromů. „Budeme muset vytěžit přibližně čtyři tisíce metrů krychlových dřeva, což představuje asi pětinu roční těžby dřeva v městských lesích,“ uvedl vedoucí úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP) Richard Havelka a dodal, že větrem poškozené stromy musí pokácet a odstranit do konce března. „Vítr vyvrací především smrky a modříny, které mají mělké kořeny. Hlavně popadané smrky musí z lesa rychle zmizet, aby nepomáhaly šíření kůrovce,“ vysvětluje Havelka.


Silný vítr poškodil či vyvrátil tisíce stromů, foto: Milan Sekáč

Kalamitní dříví je nutné rychle zpracovat. „Vždy se snažíme o nejlepší zpeněžení kalamitního dříví. Vývraty, hlavně ty smrkové, lze většinou zpracovat na surové dříví, pokud se ale strom zlomí, což je častější u borovic, bude rozřezán na palivové dříví,“ vysvětlil Milan Sekáč ze SVSMP, který se o městské lesy stará. „Zdravý strom většinou vydrží i silný vítr, ten poškozený suchem, či vnitřní hnilobou se při silném větru často zlomí,“ doplnil.

„Než budou poškozené stromy z lesa odstraněny, měli by se lidé lokalitám s vývraty vyhnout a pohybovat se pouze po cestách, nikoli v porostu. Nebezpečí pádu stromů totiž hrozí ještě minimálně týden po větrné kalamitě, kdy mohou spadnout stromy, které vítr jen naklonil. Při pohybu v lese by lidé měli být obezřetní a za silného větru raději do lesa vůbec nechodit,“ varoval náměstek primátora Michal Vozobule (TOP 09).

Ani městští lesníci do lesních porostů při vichřicích nechodí. Detailní výši škod zjistí, až přestane foukat. Teprve pak se budou moci vydat přímo do lesů. Omezení také nastanou později, až se začne s kácením.

Desítky starých borovic v okolí rybníku Bolevák odumřely kvůli jeho vysychání, teď je město Plzeň nechá pokácet

Velké množství uschlých a poškozených stromů pokácí lesníci během února a března hlavně v blízkosti cest v plzeňských městských lesích. Těžba začne v nejfrekventovanějších místech, tedy u cest kolem Velkého boleveckého rybníka, ale zasáhne i...

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radka Žáková

Štítky vítr, kalamita, stromy, vyvrácené stromy, Plzeň, městské lesy, SVSMP, kácení, kůrovec, les, strom, vichřice, Plzeňský kraj, Nová Hospoda, Michal Vozobule, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr poničil stromy v městských lesích, pokácet se musí 8 000 dřevin  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.