Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tři staré duby u cyklostezky na Havlovice jsou nebezpečné a musí pryč, osud celé aleje je nejistý

Vzrostlé duby rostou v aleji na Domažlicku už od první republiky a zub času se na nich významně podepsal. Na radnici kvůli tomu přistálo několik žádostí týkajících se kácení dřevin. Město ovšem nechce k tomuto radikálnímu kroku přistoupit a zatím rozhodlo o pokácení tří stromů. Zbytek stromořadí bude muset prohlédnout arborista, který rozhodne o dalším postupu.

,,Nesouhlasili jsme s pokácením několika vzrostlých stromů v Havlovicích, stromy tam zůstanou. Rada naopak souhlasila s návrhem pokácet tři duby při cyklostezce u staré vodárny a zároveň uložila odboru správy majetku, aby zadal arboristické posouzení stavu aleje, která cyklostezku lemuje," popsal místostarosta Stanislav Antoš (KDU-ČSL).

Duby rostou v této aleji zhruba stovku let. Už před lety nechala radnice stromy ošetřit, přesto stav některý z nich není dobrý. „Ošetření u některých nesplnilo svůj účel. Je například známo, že při poryvech větru padají větve v této lokalitě více než jinde," zmínil místostarosta. Stromy mají porušený kořenový systém a kmeny, což může podle radnice souviset i s provozem armádní techniky v době, kdy nad vodárnou bylo ještě vojenské cvičiště.

„Radní souhlasili s výřezem náletových dřevin a v několika případech s provedením bezpečnostních řezů stromů. Žádosti o kácení vždy řeší nejdříve komise životního prostředí, ve které jsou zástupci stran zvolených do zastupitelstva a odborníci. Jejich posouzení je předloženo radě města, která ho v drtivé většině případů respektuje. Radní mají před projednáváním k dispozici podrobnou fotodokumentaci a členové rady města i osobně místa, o kterých se rozhoduje, navštěvují,“ dodal mluvčí radnice Josef Babor.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Domažlice

Štítky Domažlice, cyklostezka, Havlovice, stromy, arborista, dendrolog, kácení, alej, dub, První republika, okres Domažlice, Stanislav Antoš, KDU-ČSL

Tři staré duby u cyklostezky na Havlovice jsou nebezpečné a musí pryč, osud celé aleje je nejistý  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.