Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dotčené obce očekávají od nové vlády slíbené změny, chtějí posílení práv při rozhodování o jaderném úložišti

Ministerstvo průmyslu dopracovalo návrh nového zákona o řízeních souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu. Pokud by jej vláda v této podobě přijala, nedojde k naplnění slibů daných obecním samosprávám. Shodli se na tom členové Platformy proti hlubinnému úložišti. To by mělo vzniknout v jedné ze čtyř vytipovaných lokalit na území ČR.

„Navržená míra zapojení obcí a veřejnosti do procesu rozhodování o výběru lokality pro úložiště je ve vládním návrhu zákona nedostatečná. Nemůže zajistit respektování zájmů obcí a jejich občanů, jak je požaduje atomový zákon i evropská směrnice o jaderných odpadech. Jde o důsledek přístupu minulého ministra Karla Havlíčka (ANO), který zcela odmítl připomínky obcí a prosazoval návrh v rozporu i se Svazem měst a obcí ČR,“ říká mluvčí platforny a starosta Chanovic na Klatovsku Petr Klásek.

V souvislosti s podmínkou Evropské komise zprovoznit hlubinné úložiště již do roku 2050, pokud chce stát deklarovat jadernou energetiku jako udržitelnou technologii podle nové evropské taxonomie, odmítá Platforma proti hlubinnému úložišti úvahy o urychlení výběru hlavní a záložní lokality, které je nyní plánováno do roku 2030. V tomto roce by měla být podle ministerských úředníků vládě předložena aktualizace vládní koncepce nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem. „Je to příležitost poctivě porovnat a zvážit všechna rizika a přínosy i jiných uskutečnitelných řešení, jak naložit s vysoko radioaktivními odpady. Řešení, které bude upřednostněno, by ale mělo mít co nejmenší dopady na životní prostředí a na život lidí v dotčených obcích,“ zdůraznil Klásek.

Platforma proti hlubinnému úložišti požádala nového ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu (za STAN) o schůzku. Na ní chce diskutovat otázky vládní koncepce a otevřít problém zmíněné nevyhovující legislativy a nabídnout spolupráci na jejím dopracování. Po přestávce vynucené pandemií koronaviru chystají obce z lokalit vybraných pro hledání úložiště v sobotu 9. dubna 2022 připomenout své zájmy na celostátním Dnu proti úložišti.

„Jako rodák  z Pošumaví a letitý starosta nemohu zaprodat odkaz předků a budoucnost potomků. Nemluvě o lidském rovném vzájemném chování a demokratickém jednání. Bohužel již od poloviny 90. let a zvláště od roku 2003 nás, kteří trvale žijeme v lokalitách, které státní instituce určily k možnému trvalému uložení vysoce radioaktivního materiálu, politici a pracovníci MPO a SÚRAO berou jako osoby, na které se nemusí nijak moc ohlížet,“ dodal mluvčí platformy a starosta Chanovic.

Na trasu protestního pochodu proti plánovanému jadernému úložišti vyrazilo Pošumaví 350 lidí

Obyvatelé Pošumaví v sobotu opět protestovali proti zvažované stavbě hlubinného úložiště jaderného odpadu. Desetikilometrový 19. ročník pochodu K uctění a zachování přírody a života vedl po pomyslném obvodu stavby, kde by mohly být od roku 2065...

Před rokem vláda schválila výběr čtyř doporučených lokalit pro umístění hlubinného úložiště radioaktivního odpadu - Březový potok na Klatovsku, Horka mezi Třebíčí a Velkým Meziříčím, Hrádek u Jihlavy a Janoch u Temelína. Na nich se mají uskutečnit výzkumné a průzkumné práce kvůli výběru finální a záložní lokality, které by měly být potvrzeny do roku 2030.

Platforma proti hlubinnému úložišti sdružuje 51 členů (35 obcí a měst a 16 spolků) za účelem prosazení změny v přístupu státu k nakládání s vyhořelým jaderným palivem a dalšími radioaktivními odpady, který se nebude omezovat jen na hlubinné úložiště. Platforma dále prosazuje, aby rozhodnutí o výběru lokality pro případné ukládání bylo podmíněno předchozím souhlasem dotčených obcí.

Státem plánované hlubinné úložiště radioaktivního odpadu má být zařízením, v němž se má skladovat odpad z jaderných reaktorů a všechny ostatní radioaktivní odpady vyprodukované na území ČR, které nemohou být uloženy do stávajících přípovrchových úložišť. Má být umístěno zhruba 500 metrů pod zemským povrchem, se zahájením provozu od roku 2065.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa úložišť jaderného odpadu SÚRAO

Štítky jaderné úložiště, radioaktivní odpad, volby, kandidáti, jaderný zákon, návrh zákona, Březový potok, Klatovsko, Platforma proti hlubinnému úložišti, odpad, vláda, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Česko, Karel Havlíček, ANO 2011, Svaz měst a

Dotčené obce očekávají od nové vlády slíbené změny, chtějí posílení práv při rozhodování o jaderném úložišti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.