Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nový systém svozu odpadu se v Plzni osvědčil, lidé mohou třídit papír a plast přímo v domě

Takzvaný systém Door-to-Door spustila radnice začátkem letošního ledna a nabízí žadatelům vlastní nádoby na tříděný odpad, které v den svozu jednoduše postaví před dům. Cílem je zmírnit nepořádek, který se v ulicích kolem popelnic tvoří. Zatím jde o lokalitu ohraničenou ulicemi Tylova, Korandova, Hálkova a Klatovská třída. Město však zvažuje, že systém rozšíří i do dalších problémových lokalit.

V ulicích města, kde se nachází takzvaní nepřizpůsobiví občané, často leželo u popelnic obrovské množství nepořádku. Změnit to měl nový systém svozu odpadu a podle radnice jsou výsledy po několika týdnech už znát. A co konkrétně systém Door-to-door nabízí? Obyvatelé zmíněné lokality mohou třídit papír a plast přímo v jejich bytovém době, a to zcela zdarma. K dispozici dostali žadatelé nádoby o velikosti 120, 240 a 660 litrů.

„Před dům je pak obyvatelé umisťují pouze v den svozu, tedy nejčastěji večer před dnem svozu. Velikost nádoby volí podle prostorových možností domu a počtu obyvatel. Sváží se jedenkrát týdně,“ přiblížila vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Plzně Dagmar Svobodová Kaiferová. Město občanům nabízí i možnost placené služby, tedy zanášku a vynášku nádob, pokud s nimi sami nechtějí manipulovat.  

„Výsledky jsou více než dobré. Zlepšil se nejen stav pořádku v těchto ulicích, ale také svážíme z dané lokality více odpadu než dříve, kromě toho se jedná o skutečně kvalitně vytříděný odpad. Jako příklad uvedu stanoviště Plachého 35 a Kardinála Berana x Tylova, kde se papíru sváželo 6600 litrů týdně, stejně tak plastu, v rámci nového systému to je 8080 litrů týdně papíru a 8620 litrů týdně plastu,“ říká jeden z příkladů primátor města Plzně Pavel Šindelář (ODS).

Co si myslí zastupitelé Plzně o hromadění odpadu u kontejnerů na řadě míst v širším centru města?

Na několika problematických místech v širším centru Plzně chystá začátkem příštího roku městská společnost Čistá Plzeň zrušit nádoby na tříděný odpad. Jde o místa, kde se opakovaně a dlouhodobě objevují hromady nejrůznějšího odpadu a vznikají tak...

Zároveň dodává, že nechali v dotčené oblasti také nainstalovat kamerový systém. „Díky němu se již podařilo odhalit několik přestupků spáchaných osobami, které odložily odpad mimo vlastní nádoby. Aktuálně se zaměřujeme i na to, abychom zvýšili povědomí o novém systému a pokusili se do něj zapojit i obyvatele, kteří dosud na naši výzvu nereagovali,“ doplnil primátor.

Město také  zvažuje rozšíření systému i směrem od Husovy ulice k autobusovému nádraží a obchodnímu centru OC Plzeň Plaza, nebo případně také v lokalitě Petrohrad.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky odpady, popeláři, Čistá Plzeň, třídění, Plzeň, papír, plast, dům, odpad, ODS, Pavel Šindelář, Petrohrad

Nový systém svozu odpadu se v Plzni osvědčil, lidé mohou třídit papír a plast přímo v domě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.