Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zatoulané andulky, koza i bobr na Americké. Strážníci loni odchytili přes 600 zvířat

Pořádně napilno měli v uplynulém roce plzeňští městští strážníci, kteří se kromě své běžné činnosti potýkali i se řadou zaběhnutých zvířat. Nejčastěji šlo o kočky, které pak v drtivé většině skončily v útulku. Několikrát ale museli policisté vyjíždět do centra města, kde se procházel bobr. Dva týdny také děsila řidiče na Lochotíně černá potulující se koza. Výjimkou ale nebyla ani exotická zvířata jako andulky nebo hadi či ještěrka.

Přesně 621 odchytů mají za sebou strážníci ze skupiny pro odchyt zvířat. Podle statistik loni nejčastěji řešili kočky, kterých bylo celkem 310. Útulek je kočkami mnohdy přeplněný a moc tomu nepomáhají ani lidé, kteří venku naleznou koťata a v dobré víře je tam přinesou. Přitom se může jednat pouze o to, že si matka vyrazila na lov a mláďata ponechala na místě.

„Druhou nejpočetnější skupinou odchycených zvířat byli psi. Z počtu 265 jich bylo 207 umístěno do Útulku pro zvířata v nouzi provozovaného Městskou policií Plzeň. Nemalou skupinu tvořila jiná domácí nebo exotická zvířata,“ říká mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Šlo například o modrého a dobře vycvičeného anduláka, který přistál na hlavě kolemjdoucímu v Nerudově ulici. Na Doubravce se strážníci pořádně zapotili při odchytu zaběhnutého vietnamského prasete.

Strážníci honili prase u frekventované silnice, hasiči zase vyprošťovali kočku uvízlou v motoru automobilu

K divočákovi, který měl podle oznámení pobíhat blízko velmi frekventované komunikace poblíž OC na Rokycanské třídě v Plzni vyjížděli strážníci městské policie. V ten okamžik ještě zdaleka netušili, jak moc náročnou akci mají před sebou.

V ulicích západočeské metropole by asi nikdo neočekával, že na parkovišti u nákupního centra potká neosedlaného koně. Pořádně překvapený byl na konci července i volající, který se na linku 156 dovolal s tím, že viděl kolem druhé hodiny ráno na Americké třídě pochodovat bobra. Strážníci zavalitého hlodavce vážícího 35 kilogramů chytili holýma rukama a vypustili zpět do řeky. Nebyl to přitom první případ. O týden dříve se jiný bobr schovával v trávě mezi jízdními pruhy naproti Pivovarské bráně.   

Panický strach z divokých prasat nahnal celostátně hledaného muže přímo do rukou policie

Kuriózní případ mají za sebou plzeňští městští strážníci. Po čtvrté hodině ráno se na ně obrátil vyděšený muž s tím, že má strach z napadení divokými prasaty. Na místě však muži zákona žádného divočáka nenašli, naopak je zaujal sám volající.

V říjnu zase policisté a odborníci ze Záchranné stanice živočichů v Plzni řešili zatoulanou kozu, která děsila řidiče poblíž kruhového objezdu pod Bílou Horou. Motoristé se obávali, že by jim zvíře mohlo skočit pod kola. To se naštěstí nestalo.

Kromě odchytů provádí strážníci ze skupiny pro odchyt zvířat v rámci výkonu služby i sběr uhynulých živočichů. V loňském roce sesbírali 392 kusů o celkové váze 1094,65 kilo.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MP Plzeň

Štítky policie, odchyt, zvířata, kočka, pes, útulek, andulka, bobr, městská policie, Plzeň, koza, andulka vlnkovaná, Lochotín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatoulané andulky, koza i bobr na Americké. Strážníci loni odchytili přes 600 zvířat  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.